Zašto je liječenje za malu Milu toliko skupo? Naš ugledni stručnjak tvrdi da su troškovi realni

Riječ je o eksperimentalnoj terapiji pa zdravstveno osiguranje ne pokriva ni jedan trošak

18 milijuna kuna! Čini se nepravedno da o iznosu od kojeg vam se zavrti u glavi ovisi nečiji život. Kad se zna da se radi o životu malenog djeteta – nepravda se čini još i većom.

Dok traje akcija za malenu Milu, s pravom se pitamo kakav je to lijek i zašto su oni koji ga imaju odredili da vrijedi toliko milijuna.

Većina onih koji su pomogli i pomažu, Milu znaju samo s fotografije. Znaju i da joj za život treba nezamislivo veliki novac, no ne znaju zašto njezin lijek mora koštati baš tako puno.

Mila uskoro ide u SAD na liječenje: ‘Amerika se činila nedostižnom, a i sad se sve čini kao san’

18 milijuna kuna za spas djeteta, objašnjava naš poznati znanstvenik Ivan Đikić, čini se doista previše, no cijena nije napuhana.

“Javnost mora znati da tu se radi o samo jednom lijeku ili o grupi lijekova. Radi se o cjelogodišnjem tretmanu, postupku. I u tom postupku oni uključuju ne samo ostanak pacijenta po godinu dana u bolnici, u vrlo skupim uvjetima i vrlo restriktivnim, zaštitnim uvjetima za pacijenta, nego i sve dijagnostičke metode koje su individualne, cjelokupni terapijski postupak, uključujući i transplantaciju i sve to košta. I taj trošak izgleda javnosti jako, jako skup, ali to su realni troškovi medicinskog tretmana, koji bi bio vrlo sličan i u Europi, preko 2 milijuna eura sigurno!”, pojasnio je Đikić, profesor MF Sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Malena Mila u borbi za život pridobila je srca cijele Hrvatske: U SAD-u liječnici rade plan liječenja

Đikić puno nade polaže u liječnike philaphedijske dječje bolnice, no kako je riječ o eksperimentalnoj terapiji zdravstveno osiguranje ne pokriva ni jedan trošak. Odobrilo je pretragu međunarodnog registra matičnih stanica, gdje su pronađena tri donora.

No i Đikić i još jedan hrvatski znanstvenik s američkom adresom tvrde – hrvatsko zdravstvo mora moći napraviti više.

“Hrvatska već danas ima dovoljno znanja, kapaciteta i mjesta, gdje u konačnici i terapija kimeričkim antigesknim receptorima se apsolutno mora primijeniti i početi koristiti i ovo je sad jedna faza koja nas sve mora probuditi i shvatiti da u konačnici naš zdravstveni sustav mora početi ovisiti o nama samima”, kazao je za RTL Danas Dragan Primorac.

Mila tako nešto ne može čekati. Za nju je sad bitno da što prije stigne u Philadelphiju i započne liječenje u nadi da će ono jednom postati samo teška uspomena.

Milini roditelji danas u podne održat će konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti javnost o tome koliko je novca prikupljeno za liječenje te o postupcima koji slijede.

Tko god želi pomoći, može to napraviti donacijama na račun HR36 4133 0063 1100 0264 4 na ime Marin Rončević, opis plaćanja obavezno – ‘darovanje za zdravstvene potrebe – liječenje Mile Rončević’.

Amela Čilić

Više u VIDEOPRILOGU!