Nije prvoaprilska šala: Od danas skuplje plaćamo plin i struju, evo koliko će rasti računi

Photo: Borna Filic/PIXSELL

S prvim danom travnja raste i cijena struje za poduzetnike i to do 35 posto

Od danas za gotovo 7 posto poskupljuje plin za kućanstva, što znači da će računi za prosječnu potrošnju biti veći za 20-ak kuna mjesečno. S prvim danom travnja raste i cijena struje za poduzetnike i to do 35 posto, a sve je izvjesnije da će ona poskupjeti i za građane.

Nije to prvoaprilska šala, ako ste se kojim slučajem ponadali. I tu rastu cijena nije kraj.

Zagrepčani će mjesečno plaćati 20-ak kuna više

Prosječna potrošnja plina za kućanstva prošle godine bila je 960 m3, a račun za cijelu godinu iznosio je 2.874 kune. Od 1. travnja za istu količinu Zagrepčani će platiti 3.078 kuna.

”Na nivou mjeseca to je povećanje od 19,7 kuna što kad se zbroji cijela godina ispadne dvjestotinjak, 230 kuna”, kazao je prije nekoliko dana Davor Šestan, glasnogovornik Gradske plinare Zagreb.

Cijena kilowatsata u Osijeku penje se s 28 na 30 lipa, dok će stanovnici Primorsko-goranske županije račune za plin mjesečno plaćati oko 20 kuna više.

Skuplja struja za poduzetnike, od ljeta možda i za građane

Za dio poduzetnika struja će od danas biti još skuplja, točnije za one koji su na zajamčenoj usluzi i po inerciji nisu prešli kod tržišnog opskrbljivača.

Takvih nema mnogo, pod kategorijom “zajamčene usluge” proda se oko 8 posto električne energije. Poskupljenje bi ih moglo potaknuti na traženje jeftinije ugovorne opcije.

Iako odluka još nije donesena, sve je izvjesnije da će od ljeta i građani struju plaćati skuplje. Iznosi na računima za struju za kućanstva porasli su prije dvije godine, kada se povećavala naknada za obnovljive izvore energije.

Zbog vraćanja povratne naknade poskupjet će mlijeko i mliječni proizvodi, dječji sokovi do dva decilitra, ali od iduće godine. Zbog ulaganja u nove spremnike građane čekaju i veće cijene odvoza otpada.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari