Zašto je PDV na bezreceptne lijekove čak 20 posto veći nego na one „na recept“*

Ilustracija

Potrošnja lijekova koje građani plaćaju iz vlastita džepa godinama raste

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Lijekove protiv boli ili one za snižavanje povišene tjelesne temperature većina građana plaća iz vlastitog novčanika.

Udruge u zdravstvu traže da se PDV na bezreceptne lijekove smanji i i uvede jedinstvena stopa pdva za sve lijekove.

Receptni i bezreceptni lijek protiv glavobolje. Iako istovrsni – cijene su im različite. Na prvi PDV se plaća 5, na drugi 25 posto.

“HZZO plaća povlaštenu stopu PDV-a na receptne lijekove i onda imamo paradoks da imamo lijekove koji su samou različitom pakiranju, dakle apsolutno isti lijek u apsolutno istoj gramaži na obje liste tako da je isti proizvod oporezivan na različite dvije stope”, tvrdi Ivica Belina, Koalicija udruga u zdravstvu.

Kaže kako najviše zbog toga ispaštaju kronični bolesnici, koji često kupuju bezreceptne lijekove. Zato u Udruzi predlažu uvođenje jedinstvene stope PDV-a za sve lijekove, kao što je to u brojnim europskim zemljama. Isto traži i saborski zastupnik Željko Jovanović.

“Građani ne bi trebali biti dodatno kažnjeni da taj lijek plaćaju skuplje tim prije što na taj način opterećuju ordinacije liječnika opće medicine”, kaže Jovanović.

“O tome ozbiljno razmišljamo, ali sve u odnosu na ukupne fiskalne kapacitete. Vi znate da svako snižavanje stope znači i određeni gubitak sredstava u državnom proračunu”, poručio je ministar financija Zdravko Marić.

Potrošnja lijekova koje građani plaćaju iz vlastita džepa godinama raste. U prošloj godini za njih su platili više od 571 milijun kuna.

”Najčešće se kupuju lijekovi za snižavanje temperature, nekakvi antipiretici, analgetici, cijene su ovisno o pakiranju, znači za neko pakiranje od 10 tableta oko 25, 30, a ova veća su oko 40 kuna”, poručuje Anamarija Efendić, Gradske ljekarne Zagreb.

Jedan obični lijek, kako vi velite za glavu, nešto za bolove, plaća se. Podržavam, to je dobra ideja. Zašto ne skinuti PDV s toga”, komentira Omer iz Zagreba.

Nižom stopom PDV-a udruge ne žele potaknuti potrošnju, već povećati dostupnost lijekova – koji umjesto da liječe, zbog viših cijena, građanima često zadaju dodatne glavobolje.
Matea Damjanović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari