Zašto liječenje teško bolesne djece ovisi o građanima? Liječnici: ‘Ovaj problem treba riješiti sustavno’

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Dok se Fond ne osnuje, očito je da će građani i dalje nesebično odvajati od svojih plaća i mirovina onima kojima je potrebito za liječenje

Zanimalo nas je zašto djeca poput male Mile u Hrvatskoj ovise financijski isključivo o građanima te zašto nema političke volje za osnivanjem posebnog fonda za ovakve situacije.

Pitali smo danas Ministarstvo zdravstva hoće li osnovati Fond, međutim konkretan odgovor nismo dobili. Inače osnivanje Fonda za inovativne terapije, još prije godinu dana zatražila je Udruga Kolibrići. Međutim, umjesto tog fonda otvoren je račun na kojega je uplaćeno nešto više od milijun i pol kuna. To je uplaćeno u nešto više od godinu dana, a vidjeli smo koliko je novca za malu Milu uplaćeno u svega nekoliko dana. To konkretno govori da građani ne vjeruju toliko državi već više uplaćuju u pojedinačne i neke konkretne slučajeve.

Činjenica je da u Hrvatskoj još od 2005. godine postoji Fond za skupe lijekove koji se financiraju iz državnog proračuna, međutim, tu se radi o lijekovima koji se nalazi na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Isto tako, činjenica je da medicina iz dana u dan sve više napreduje, sve više se pojavljuju eksperimentalni lijekovi koji daju nadu u izlječenje te je sve veća potražnja za njima. Međutim, s ovog posebnog računa na kojeg je uplaćeno milijun i pol kuna, ti lijekovi se zapravo ne mogu financirati jer oni nisu registrirani.

Razgovarali smo i s liječnicom malene Mile

Pohvale joj stižu sa svih strana, ali Milina liječnica i dalje je skromna.

”Mislim da ovo uopće ne treba biti priča o meni, ako netko priča o meni onda treba pričati o liječniku koji treba bit posvećen svom poslu, a takvih je puno”, kazala je Jelena Roganović, voditeljica Odjela hematologije i onkologije na Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Svoj život posvetila je bolesnoj djeci, najvećim uspjehom kaže smatra njihovo izlječenje i to joj je kaže motiv koji nadahnjuje. A djece poput Mile, poručuje ima još.

”Zaista neka ovo bude poruka da Mila nije jedna, da Mila nije ime da je Mila nazivnik kojem uvijek treba pomoći”, rekla je Roganović.

Za Noru Šitum prikupljeno osam milijuna kuna

Da im nije teško građani su pokazali su još prije šest godina kada je za liječenje Nore Šitum prikupljeno osam milijuna kuna.

No, da svi imaju jednako pravo na liječenje upozoravaju u Udruzi Kolibrići. Prije godinu dana predložili su osnivanje Fonda za inovativne lijekove. Novcem iz državnog proračuna, smatraju riješio bi se problem oboljelih od spinalne mišićne atrofije i neuroblastoma. No, otvoren je tek račun za skupe lijekove koji nisu na listi HZZO-a, a na kojem je nešto više od milijun i pol kuna.

”Međutim ne možemo svi očekivati da će svi dobiti jednaku priliku zato što ne dospiju svi do medija, ne dospiju svi biti glavna vijest i neke akcije prođu ispod radara i neka djeca i odrasli ne dobiju svoju priliku”, kazala je Ana Alapić, predsjednica Udruge Kolibrići.

Osnivanje Fonda podržava i majka Ane Rukavine

Osnivanje Fonda za skupa liječenja podržava i majka Ane Rukavine, prerano preminule novinarke koja prije 12 godina dirljivim pismom zatražila pomoć u liječenju leukemije.

”Kao što se tisuće naših ljudi milijuni sad udobrovoljili dati tako bi bili spremni i doprinos jedan mali dati na svoja primanja bruto kao što se plaća doprinos za zdravstvo za taj fond. A isto tako priznajmo da imamo igre na sreću”, istaknula je upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, Marija Rukavina.

Kada se pita građane, oni sami ne bi imali ništa protiv da dio njihovog nova završi u Fondu.

Liječnici: Ovaj problem treba riješiti sustavno

”10, 20 kuna od svih, ja mislim to nije neki iznos, ali to bi se nakupilo”, rekla je Verica.

”Ali kad bi jedna trećina izdvojila skupilo bi se jako puno novaca”, kazao pak je Matej.

Razgovarali smo danas i s liječnicima i pitali smo ih što oni misle, treba li osnovati Fond za ovako posebno skupe lijekove, slažu se da definitivno ovaj problem treba riješiti sustavno, a ne da se on rješava od slučaja do slučaja.

Dok se Fond ne osnuje, očito je da će građani i dalje nesebično odvajati od svojih plaća i mirovina onima kojima je potrebito za liječenje.
Matea Damjanović

Više u VIDEOPRILOGU!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari