Zastupnicima rastu mirovine za 10 posto, a učitelji svoje povišice traže na sudu

Od rujna rastu povlaštene mirovine braniteljima svih ratova i to za čak 10 posto. Ispod radara se provukla informacija da za isti iznos rastu i povlaštene mirovine sucima i saborskim zastupnicima

Branitelji, suci i saborski zastupnici nisu ovih dana morali po mučne pregovore u Vladu da bi dobili 10 veće povlaštene mirovine.

“Zakonom iz 2014. godine je bilo da će se povrat mirovina – kad stupe na snagu uvjeti iz tog zakona“, rekao je Ivica Akmadža, načelnik Sektora za upravno pravne sektore MHB-a.

Povlaštenu mirovinu trenutno koristi 647 zastupnika, sudaca i revizora. Svaki mjesec u prosjeku dobivaju 8500 kuna, no ta će mirovina od rujna rasti za 10 posto pa će dobivati oko 850 kuna više. Uvjet za povećanje bio je rast BDP-a tri kvartala zaredom. Baš kao u slučaju učitelja i nastavnika, ali oni još čekaju da im se vrati šest posto koje im je Vlada Ive Sanadera srezala usred recesije.

„Jasno je da se vlada prema jednima ponaša maćehinski a prema drugima materinski. Pola milijarde kuna pronaći u ovoj situaciji kada se 10 milijuna traži tjednima za bolesnu djecu, pronaći preko noći je za svaku osudu.“, tvrdi Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Plenković im je ponudio povišice na rate – svakih pola godine po 2 posto, ali učitelji ne pristaju na kompromis.

„Učitelji i nastavnici za svoje dugove moraju obijati pragove Općinskih sudova a braniteljima je bilo dovoljno nekoliko puta se sastati u hotelu Panorama.“, kaže Stipić.

Povećanje povlaštenih mirovina braniteljima, zastupnicima i drugima državu će koštati 430 milijuna kuna. Povišica od 6 posto za plaće svih državnih i javnih službenika koštalo bi 1,8 milijardi kuna. Tijekom ljeta očekuju se novi pregovori sa sindikatima oko povišica, ali danas ministri nisu bili za te teške teme.

Danas više zastupnici ne mogu dobiti povlaštenu mirovinu. Ukinula ih je Vlada Zorana Milanovića 2012. ne pa sad zastupnici moraju skupljati radni staž kao svi ostali. To se mnogim političarima nije svidjelo pa se i danas sjećaju masovnog aktiviranja mirovine na jedan dan kako bi zadržali to pravo.

„Ja niti nisam razmišljao to učiniti, ali kad sam vidio kakav je to stampedo krenuo – njih 50-tak plus dva ili tri – onda sam rekao pa zar ja jedini u ovoj zemlji moram biti naivac?“, izjavio je još 2012. Damir Kajin, bivši saborski zastupnik IDS-a.

Naivci su na kraju ispali učitelji, liječnici i svi oni koji su se 2009. odrekli 6 posto plaće u ime spašavanja državnog proračuna – a danas su u toj državi opet zadnji u redu.
Marina Barukčić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari