Korona, europa, turizam

Zbog necijepljenih sezona bi mogla završiti i prije kolovoza? Evo što kažu turistički djelatnici

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijela Europa zabrinuto gleda u Španjolsku, ondje je danas zabilježeno više od 17.000 novih slučajeva koronavirusa a epidemija se naglo počela širiti i u Grčkoj gdje je broj dnevno zaraženih sa nekoliko stotina skočio na 1700.

U obje zemlje odmah su na snagu stupile strože mjere. Hrvatska još ne bilježi takav nagli rast ali zabrinutost zbog turističke sezone postaje sve veća. Pa je otpor cijepljenju Vlada odlučila slomiti i u javnom sektoru. Prema novom prijedlogu tko se ne želi cijepiti morati će se svaka dva dan testirati, pišu Vijesti.hr

Ministar zdravstva upozorava da bi nas mogao zapljusnuti četvrti val – za njega bi, kako kaže, krivci mogli biti oni koji se još nisu cijepili.

“Želite li poništiti napor svih onih koji su se cijepili? Želite li spriječiti postizanje kolektivnog imuniteta? Želite li snositi krivicu za mogući četvrti val. epidemije, ponovno punjenje bolnica, smrt ljudi?”, poručio je Beroš.

Može li nam zbog necijepljenih sezona završiti i prije kolovoza?

“Turistički djelatnici se ne trebaju ničega bojati. Moraju voditi računa da su svi scenariji mogući pa i ovaj koji ste spomenuli, to da, apsolutno. Mi se u ovom momentu nadamo da ćemo izgurati ovu turističku godinu, ako ne godinu onda barem sezonu”, istaknuo je predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba.

Više u videoprilogu:

Prijetnja sezoni, zdravlje nacije, zdrav razum, sve ovo su argumenti Vlade koja ne odustaje – covid potpore dobit će samo zaposlenici koji imaju covid potvrde. Poslodavci negoduju jer je obuhvaćen samo njihov sektor, a ne i javni.

“Je li legitimno da se na njih izvrši pritisak i da i oni ako su necijepljeni, a postoci pokazuju da takvih ima, da i oni preuzmu odgovornosti dio tereta na sebe i da se cijepi u svoju i našu korist”, poručio je glavni direktor HUP-a Damir Zorić.

Zeleno svjetlo za uvjet o cijepljenosti radnika iz vlade su dobili od pravnih stručnjaka.

“Da, mi smo rekli da za privatni sektor nema prepreke da se potpore uvjetuju covid potvrdama, ali je bitno da se ne ide samo prema privatnicima”, pojasnio je Željko Potočnjak s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Planova ima i za javni sektor. Navodno se razmatra prijedlog da oni koji nisu cijepljeni neće uopće smjeti raditi s drugim ljudima. Ili će morati na testiranja svakih 48 sati koja će trebati sami platiti. To bi, na nekim način na mala vrata značilo uvođenje pravila, cijepi se ili otkaz i u javnom sektoru.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari