GRAĐANI SE SNALAZE

Video | Zbog vala poskupljenja, građani po gorivo i hranu idu u Mađarsku i BiH: ‘Uštedimo do 50 posto, sve je jeftinije’

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Oni kojima su blizu primjerice Mađarska ili BiH mogu značajno uštedjeti. Iako imaju PDV veći nego mi – čak 27 posto, cijene su u susjednoj Mađarskoj niže

Šikloš je gradić na hrvatsko-mađarskoj granici udaljen oko sat vremena od Osijeka. Ima nekoliko većih trgovina pa nije rijetkost sresti i Hrvate u kupovini.

“Uštedi se, kakva je situacija dobro je”, govori Nikola Dodić iz Čepina. Kupovinom preko granice, kaže, uspije uštedjeti i do 50 posto.

“Isplati se, u nekim stvarima se isplati doći”, kazao je Dodić.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

Pogotovo otkako je mađarska Vlada početkom mjeseca zamrznula cijene šećera, brašna, ulja, mesa i mlijeka.

U Mađarskoj je jeftinije i natočiti automobil. Iako je Vlada u Hrvatskoj zamrznula cijene goriva, one su među najvišima su u regiji, iznad 11 kuna. U Mađarskoj se litra kreće oko 10 kuna. U Srbiji je Eurodiesel skuplji nego u Hrvatskoj, a jeftiniji Eurosuper. Cijene po litri niže su i u Sloveniji. Najskuplje je u Italiji gdje biste za litru izdvojili oko 13 kuna. Gorivo je jeftinije i u Austriji, a najviše se isplati točiti u susjednoj BiH gdje je litra jeftinija za 2 i pol kune nego u Hrvatskoj. Tako na spremniku od 50 litara kod susjeda možete uštedjeti i 120 kuna.

“Imam vikendicu blizu Bosne tak da svaki put kad imam priliku definitivno tankam. 100 kuna uštedite na puni tank otprilike”, kazao je Domagoj Ban iz Zagreba.

“Da mi je blizu naravno da bih išao. Em što ne bi Hrvatska zaradila jedne kune od mene na porezu, em što bi uštedio par sto kuna”, kazao je Igor Bajtela iz Zagreba.

A “obnjizame cene”, odnosno, spuštamo cijene kažu u Poljskoj. Kao da se dijeli besplatno, na benzinske i trgovine pohrlile su tisuće Čeha nakon što su tamošnje vlasti ukinule porez na hranu i gorivo.

I Srbija je još u prosincu zamrznula cijene osnovnih namirnica. U Sloveniji je hrana nešto skuplja, a država im je uvela jednokratnu pomoć od 150 eura za najosjetljivije. U Hrvatskoj je za sada zamrznuta samo cijena goriva, a po zamrznute cijene hrane, tko želi, može preko granice, izvještavaju Marin Bilandžić i Željka Miša za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari