VIKEND PROGNOZA Dunja Mazzocco Drvar: proljeće nam napokon stiže

Foto: Facebook/Denis Viškanić/REF

S današnjim danom ostavit ćemo za sobom sve zimske nedaće i polako ali sigurno kročimo u proljeće. Jutra hladna, danju ugodnije, većinom između 7 i 11 °C

Današnji Svjetski meteorološki dan protječe uz impresivne vremenske kulise. Slavonija je pod snježnim pokrivačem, bura obrće kamione na cestama kroz Liku i Zagoru, u Senju jutros osjećaj kao da je -10 °C, u Zagrebu dnevna temperatura 8 stupnjeva niža od uobičajene u ovo doba godine… Treba li nam bolji dokaz da je ovogodišnji slogan “Pripravnost na vrijeme – klimatska inteligencija” sasvim opravdan?

Pripravnost na vrijeme

Osnovna svrha meteorologije je sigurnost ljudi. Rana upozorenja upućena su građanima i organizacijama koje ih štite, državnim, lokalnim, dobrovoljnim…

Pomažemo vam da odlučite hoćete li putovati danas ili sutra, hoćete li mijenjati krov na kući u jednom ili u drugom tjednu, upozoravamo vas na to da bi vam borovnice ili salata mogli stradati od tuče, apeliramo da vežete brod na čvrsti vez prije oluje i slično. Usto, zajedno sa službama civilne zaštite osiguravamo vašu spremnost na dulja ili kraća razdoblja opasnoga vremena, baš kao što je ovo sada.

Klimatska inteligencija

Znanstveni programi koji se provode u nacionalnim službama i velikim svjetskim meteorološkim centrima razvijaju i sve bolje klimatske usluge. Savjeti stručnjaka pomažu u akcijama za ublažavanje posljedica klimatskih promjena, ali i izgraditi svijet otporan na klimatske promjene.

Pišu se nisko-ugljično strategije, koristi se sve više obnovljivih izvora energije, na cestama je sve više električnih automobila i autobusa, sade se nove šume, potiče se klimatski-pametna poljoprivreda…

Sat za planet Zemlju

Sve brže klimatske promjene koje dovode do smanjenja biorazličitosti na Zemlji jedan su od pokretača akcije Sat za planet Zemlju koja se već 11 godina održava posljednje subote u ožujku. Toga dana, u 20:30 po lokalnom vremenu, milijuni ljudi, poslovni prostori i poznate građevine cijeloga svijeta gase svjetla kako bi usmjerili našu pažnju na očuvanje okoliša.

Ove će godine javnu rasvjetu ugasiti i 81 hrvatski grad, u mrak će utonuti riječki Korzo, zadarska Foša, varaždinski Stari grad, zagrebačka katedrala, osječka Tvrđa, Arena u Puli, Dioklecijanova palača u Splitu i dubrovačke zidine. Akcija može biti i vrlo romantična, a možete se uključiti tako što ćete organizirati večeru uz svijeće ili tulum s gledanjem zvijezda. A sve za plemenit cilj!

Svjetski meteorološki dan obilježava se raznim stručnim i znanstvenim aktivnostima 23. ožujka svake godine, na godišnjicu konvencije kojom je 1950. godine osnovana Svjetska meteorološka organizacija. Slučajno ili ne, meteorolozi slave dan nakon Svjetskog dana voda, a na samom početku najljepšeg ili barem najiščekivanijeg godišnjeg doba.

Proljeće napokon stiže

S današnjim danom ostavit ćemo za sobom sve zimske nedaće i polako ali sigurno kročimo u proljeće. Vikend će u kopnenoj Hrvatskoj biti djelomice sunčan i većinom suh. Malo kiše može pasti još uglavnom samo u gorskim i rjeđim središnjim predjelima, i to prije svega u subotu sredinom dana. Vjetar uglavnom slab, sjeverni i sjeveroistočni. Jutra će biti hladna, u subotu još u minusu, u nedjelju u malome plusu. Danju ugodnije, većinom između 7 i 11 °C.

JADRAN

Na moru u subotu djelomice sunčano i suho s uglavnom umjerenom burom, a sredinom dana na srednjem će Jadranu prolazno zapuhati umjeren sjeverozapadni vjetar. U nedjelju u Dalmaciji oblačnije, a prolazni se pljuskovi očekuju ponajprije na dubrovačkom području i otocima srednjeg i južnog Jadrana. Zapuhat će jugo koje će u drugom dijelu dana na tvorenom već biti jako. Temperatura u porastu, u nedjelju danju već većinom iznad 12 °C.

I, ne zaboravite! U nedjelju kazaljke na satu pomičemo unaprijed i prelazimo na takozvano ljetno računanje vremena. Ako vas rastužuje činjenica da ćete spavati sat vremena kraće, sjetite se da će nam dan trajati sat dulje i da ćemo malo pomalo nadoknađivati manjak sunca iz veljače i dosadašnjeg dijela ožujka.

Ako ništa drugo, oni koji rade do kasnih popodnevnih sati s posla će već u ponedjeljak izaći po danjem svjetlu.

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zar nije to dovoljan razlog za barem malo proljetno zadovoljstvo?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari