VIKEND PROGNOZA Evo gdje će biti najviše kiše, a gdje bi ipak moglo ostati suho

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Vikend pred nama opravdat će jesensku notu

U subotu je prvi dan rujna, mjeseca koji se u meteorološkom rječniku vezuje uz pojam „klimatološki početak jeseni“. Svi znamo kada počinju godišnja doba pa se ne dajte zbuniti.

Početak jeseni na koji svi pomislite je 23. rujna i naziva se jesenskom ravnodnevnicom. Ove godine jesen stiže u 03:54 po lokalnom vremenu. Već se sada primjećuje da su dani sve kraći i da svakim danom sve manje i manje Sunčeve energije dolazi do naših geografskih širina, a 23. rujna će se trajanje dana i noći izjednačiti.

U meteorologiji, odnosno klimatologiji, početak godišnjeg doba broji se od prvog dana u mjesecu zbog, uz ostalo, jednog praktičnog razloga – jednostavnije statistike. Da bismo objektivno opisali klimatske elemente i obilježja pojedinog područja, meteorolozi obrađuju prikupljene podatke. Stoga je ispravnije uspoređivati uvijek isto razdoblje. Dakle, kad govorimo o klimatološkom početku jeseni, prije svega mislimo na te statističke vremenske (ne)prilike više ili manje karakteristične za prijelazno razdoblje između najtoplijeg i najhladnijeg tromjesečja.

Čemu taj cijeli rujanski uvod? Vikend pred nama opravdat će ovu jesensku notu. Današnji će dan zapravo biti blagi uvod u oblačniji i kišovitiji vikend. Oblaci i kiša koja već pada i koja će do kraja dana padati rezultat su pritjecanja vlažnog zraka od frontalnog poremećaja koji je zastao u Alpama.

Negdje obilna kiša, negdje – ništa

Zbog specifičnosti ovog poremećaja, ne može se točno reći gdje i koliko će dati oborina. Lokalno one mogu biti obilnije, a s druge strane može biti područja u kojima može pasti tek poneka kap kiše.

Izgledno je da će u subotu krenuti prema našim krajevima. Već će u noći zahvatiti područja uz granicu sa Slovenijom i Gorski kotar. Do jutra će se kiša proširiti i na veći dio unutrašnjosti Istre, a do podneva i na velik dio sjeverozapadne Hrvatske. Stoga će tamo jutro biti nešto svježije. Vrlo vjerojatno je da će grmljavinski pljuskovi poslijepodne i navečer biti nešto češći i jači. Najveća vjerojatnost je da će u, Zagorju i na širem sisačkom i karlovačkom području pasti između 30 i 50 litara po četvornom metru.

Prema najnovijim izračunima, malo kiše u subotu može biti i u istočnoj Slavoniji i to kasnije popodne. Zapuhat će umjeren sjeverac pa će u središnjoj Hrvatskoj malo osvježiti, do 25 stupnjeva. U Baranji i Srijemu i dalje vrućih 30 °C. U nedjelju će kiša na zapadu povremeno padati cijelog dana. Ipak će biti slabija nego u subotu. Očekujemo od 10 do 20 litra po četvornom metru. Temperatura će se još malo sniziti, na zapadu do svježih dnevnih 22 °C. U Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije malo toplije, od 24 °C do 26 °C, uz slabu povremenu kišu.

Obilnija kiša na Jadranu

Obilnija se kiša za vikend očekuje i na Jadranu. Krenimo redom. Danas će na sjevernom Jadranu biti povremenih pljuskova, ali rijetkih i kratkotrajnih nakon kojih će se nebo djelomice razvedriti. Jugo će prema kraju dana jačati i najaviti oblačnije i kišovitije dane.

Sutra do podneva tamni će kišni oblaci prekriti nebo cijelog sjevernog Jadrana – sve do Zadra. Izgledno je da će do kraja subote pasti lokalno do 40 litara po četvornom metru – najizglednije opet na Kvarneru, otocima i širem zadarskom području. Moguće su i jače nevere.

Maksimalna će se temperatura sniziti za otprilike 4 – 5 stupnja. Na jugu veći dio subote djelomice sunčano, suho i dalje vruće, oko 30 °C, a pljuskove očekujemo tek u noći na nedjelju i u nedjeljno prijepodne kad će i ovdje blago osvježiti. Na južnodalmatinskim otocima moguća je nevera.

Na sjevernom će Jadranu u nedjelju ujutro zapuhati bura, u Velebitskom kanalu mjestimice jaka, i djelomično rastjerati sive oblake. Bit će još povremenih kraćih pljuskova i kiše, ali znatno manje nego u subotu.

Željka Pogačić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari