VIKEND PROGNOZA: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u vikendu pred nama

Foto Nikola Ursić

U prvih 7 dana rujna palo je na sjevernom Jadranu i u gorju do pet puta više kiše od uobičajenog

U središnjoj Hrvatskoj i zapadnoj Slavoniji palo je dvostruko više kiše od uobičajenog, no neki su dijelovi Dalmacije i dubrovačko područje i dalje sušni – skupilo se zasad jedva desetak litara kiše po četvornom metru. Za vikend svojevrstan obrat, kiša će biti znatno češća i obilnija u primorju dok je u sjevernim predjelima moguć tek pokoji pljusak.

„MALA GOSPA, KACA U VINOGRAD“

Današnji blagdan Male Gospe ili male Maše smatra se u narodu definitivnim ulaskom u režim jesenskoga vremena. Ove smo godine u jesen naglo kročili na samom početku mjeseca, ali će nas zato rujan počastiti s još nekoliko prodora toploga zraka. Izreku u naslovu trebaju poslušati vinogradari u unutrašnjosti, vrijeme će ih ovoga vikenda poslužiti!

MORE

Na obali sasvim suprotno. Ako živite u unutrašnjosti i još niste vikendice pripremili za zimski san, za to povoljan vikend morat ćete još malo pričekati. Bit će i dalje promjenjivo. U petak postupan prestanak kiše, a povremeni izraženiji pljuskovi zadržat će se do kraja dana u srednjoj i južnoj Dalmaciji. I vjetar će biti prilično ćudljiv, pod Velebitom će puhati bura, a na ostatku Jadrana umjereno jugo. I jedno i drugo u drugom dijelu dana će oslabjeti. U noći na subotu proširit će se oluje opet i na dubrovačko područje, a zatim će se tijekom subote pojavljivati i drugdje.

Jake oluje s obilnom kišom ponovno su sredinom dana moguće na širem zadarskom području. Ponovno će zapuhati jugo, na otvorenom srednjeg Jadrana umjereno jako. Bit će svježije. U nedjelju na većem dijelu Jadrana većinom suho i svakako sunčanije nego prethodnih dana. Uz to, jasno, i malo toplije. Jugo će ojačati pa će na velikom dijelu Jadrana biti jako. Uz postupno naoblačenje, kiša se očekuje poslijepodne i navečer u Istri i Kvarneru, a prolazno će zapuhati umjereno jaka tramontana.

UNUTRAŠNJOST

U petak postupni prestanak kiše, a zatim i djelomično razvedravanje i to već prijepodne u sjevernoj Hrvatskoj, a zatim i u gorskim krajevima. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar i bit će uglavnom ugodno uz dnevne maksimume između 16 i 21 °C. Prema kraju dana počet će se nerijetko stvarati sumaglica, u Posavini i Pokuplju nerijetko i prava pravcata magla koja će se zadržavati do otprilike 8 sati u subotu ujutro. Subota će biti djelomice sunčana i osjetno toplija od petka. Više oblaka u sporadične pljuskove bit će u prvom dijelu dana u Zagori. Od sredine dana jači razvoj oblaka očekuje se ponajprije u Lici, ali i u nekim dijelovima zapadne Hrvatske gdje su također mogući povremeni pljuskovi. Puhat će slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, a dnevna temperatura bit će između 21 u gorju i 27 °C na istoku zemlje. U Zagrebu oko 24 °C. U nedjelju veći dio dana sunčano i još malo toplije, ponegdje čak opet i vruće. Poslijepodne se sa zapada očekuje postupno jače naoblačenje, a navečer i u noći na ponedjeljak u područjima uz granicu sa Slovenijom već će mjestimice pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura od 13 do 17, a poslijepodnevna od 24 u Gorskom kotaru do čak 30 stupnjeva u istočnoj Slavoniji i Baranji. Sve u svemu, vrijeme će biti povoljno za radove na otvorenom, ali i za izlete. Vodite računa samo da se prikladno obujete jer je zemlja natopljena kišom.

MLIJEČNA STAZA

I na kraju, prognoza za sve vas koji ćete se posredno ili neposredno uključiti u UNICEF-ovu humanitarnu utrku „Mliječna staza 2017“. Trkači, maleni i veliki, navijači, volonteri, s ponosom odjenite divne plave majice kratkih rukava, udobne hlačice ili tajice i tenisice! Ako ste baš potpuni ziheraš, ponesite kabanicu ili, recimo, protuklizne tenisice. Naime, vjerojatnost za kišu je vrlo mala, ali ipak postoji. U subotu je posve zanemariva, manja od 5%, a u nedjelju se tijekom utrke povećava s 5 na oko 30%. Kako bilo, da i padne kiša, ona ne može i neće pokvariti ovaj veliki događaj. Jer, što je pišljivih 5% vjerojatnosti prema 2000 srca koja će ubrzano kucati trčeći prema plemenitom cilju? I, čak i ako oblaci zaklone pogled prema Mliječnoj stazi, ona će svakako sjati na zagrebačkom asfaltu!

Dunja Mazocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari