NOVI ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTINJA Usmrćivanje zabranjeno: svaka županija mora imati no kill sklonište i za to osigurati novac

630 pasa i mačaka ubijeno je prošle godine u skloništima diljem zemlje. Ali to se više neće događati

Nakon 10 godina Hrvatska dobiva novi zakon o zaštiti životinja prema kojem je usmrćivanje životinja zabranjeno, a baš svaka županija u Hrvatskoj mora imati no kill sklonište i za to osigurati novac.

Ovo je Lekas. U Dumovcu je tri tjedna i čeka svog udomitelja. Na to ima pravo i nakon 60 dana jer ovo je no kill sklonište. U drugim skloništima u Hrvatskoj koja to nisu – prošle godine je ubijeno više od 600 životinja, a od toga je pola pasa.

Dumovec je prvo sklonište u Hrvatskoj koje je reklo ne ubijanju životinja koje u azilu ostanu i dulje od 60 dana.

Trenutno su puni, 160 pasa je u azilu i još 50 na čuvanju. Svaki mjesec ih udome između 50 i 100 i odmah ih toliko ponovno dođe.

“Sve ove godine radimo kao no kill sklonište u međuvremenu su nam se pridružili i ostali. Ako smo mi pokazali da to možemo kao prvi, onda vjerujem da mogu i ostali”, kazala je Tatjana Zajec, voditeljica Skloništa za životinje u Dumovcu.

Morat će. Novi zakon o zaštiti životinja koji je poslan na drugo čitanje u Sabor donosi i veliku novost: No kill sklonište s najmanje 50 mjesta u svakoj županiji koja za to sama mora naći novac. Godišnje oko pola milijuna kuna po skloništu.

“Životinje nije moguće usmrtiti po proteku 60 dana od dolaska u sklonište, nego životinje ostaju u skloništu do udomljenja što smatram stavrno veliikim civilizacijskim iskorakom”, naglasio je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Jer trenutno u Hrvatskoj postoji samo 6 no kill skloništa – morat će ih biti 21. U čak tri županije ne postoji nikakvo sklonište za životinje – nemaju ga Brodsko-posavska, Dubrovačko neretvanska i Ličko-senjska.

Zorica je iz ovoga osječkog azila već udomila Jolu, a sad je stigla po Dušicu.

“Ja ne mogu shvatiti kad ljudi bace psa na ulicu. Moj moto je ako ne voliš životinju, ne voliš čovjeka”, smatra Verica Hempel, udomiteljica.

“Iskustva su nam da se svakog psa može udomiti bez obzira kakav on bio: mali veliki, crni žuti, star, mlad, ozlijeđen bolestan. Najbolji primjer je Peki evo ga. On je završio pod kotačima auta i imao je ozlijeđenu kralježnicu i mi smo kroz terapije s njim i u Zagrebu uspjeli ga staviti na noge. I sad će biti udomljen”, kaže Davor Jonjić, volonter u azilu za pse Nemetinu.

U pozadini cijele priče je golem novac koji gradovi daju udrugama za zbrinjavanje pasa lutalica. Uzmu novac, psa drže 60 dana, obave eutanaziju, i opet uzmu novac.

“Uvijek je problem u tomu da je novac ispred doborbiti, no u ovom slučaju je Zakon pisan tako da će dugoročno štedjeti novac. Ako radimo na sprečavanju napuštanja životinja onda je to jeftinije nego ih udomljavati”, naglasio je Luka Oman iz Prijatelja životinja.

Nakon što je početkom godine Hrvatska zabranila uzgoj životinja radi krzna – uskoro se ni napušteni psi više neće ubijati.
Leona Šiljeg

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari