VIKEND PROGNOZA Ima li još nade za zimu? Dočekat će nas onda kada ne bi trebala…

Foto. Ilustracija (Siniša Biljan)

Od zime ne treba još odustati, pred nama je još cijela njezina trećina, i to klimatološki najsnježniji mjesec u godini

PROLJETNI VIKEND

Kao i cijelu drugu polovinu tjedna, vikend će proteći uz gotovo proljetno vrijeme. U subotu će nad kopnom biti dosta oblaka, no većina njih bit će oni visoki prozirni kroz koje sunce sasvim lijepo prolazi. Samo će u gorju biti nešto više tmurnije, osobito prijepodne.

Slab do umjeren jugozapadnjak oslabjet će već do subotnjeg jutra pa će dan biti gotovo posve tih, ugodan čak i u planinskim područjima.

Ako tragate za snijegom, morat ćete na Velebit, i to na oko 1000 metara nad morem jer su na gorama sjeverne Hrvatske ostale još samo hrpice koje će se uz razmjerno visoke temperature i dalje topiti.

Jutarnja temperatura rijetko gdje bit će ispod nule, većinom od 0 do 2. Danju će na zagrebačkom Sljemenu i gorama zapadne Slavonije dosegnuti oko 6, u naseljenim područjima od 10 do 13 °C. U nedjelju će jutarnja magla biti nešto češća, a u rano popodne očekuje se u najsjevernijim područjima prolazno jače naoblačenje, ali bez kiše. Temperatura za nijansu niža nego sutra.

JADRAN

Na moru će nešto oblačnija biti subota kada će u uskom obalnom pojasu biti dosta oblaka karakterističnih za blagu južinu. Zadržat će se ipak suho, a povremeno će rositi samo u riječkom primorju. Ujutro još slabo do umjereno jugo, popodne će jenjati.7

U nedjelju sunčanije, ali će se na sjevernom dijelu, zapadno od Istre, nakupljati magla i niski oblaci koji će smanjivati vidljivost na manje od 5 kilometara. Zapuhat će slab do umjeren maestral, sasvim nekarakterističan za hladan dio godine.

Jutra prohladna, danju svježe, a na suncu, jasno, kao da je već stiglo proljeće.

ZIMA DOSTIŽE REKORDE

Posljednji siječanjski vikend proteći će, dakle, uz proljetne vrijeme i temperature uobičajene u prvom tjednu ožujka, a ne u posljednjim danima najhladnijeg mjeseca u godini. Nakon toploga prosinca, i siječanj će se upisati među najtoplije ikad.

Prema preliminarnim podacima, dnevna temperatura u Zagrebu samo je jednom dosad bila viša nego sada, i to ne tako davne 2007. godine. S druge strane, srednja minimalna temperatura u Zagrebu završit će u pozitivi što se u posljednjih 70 godina, otkad postoje mjerenja na zagrebačkom Maksimiru, dogodilo samo 6 puta. Srednja minimalna bit će oko 0,8 °C što je za čak 3 stupnja toplije od prosjeka posljednjih 30 godina.

SVE TOPLIJI SIJEČNJI

I nije nam toplo samo u velikim gradovima, niti samo u nizinama. Kao najniža temperatura ovoga siječnja najvjerojatnije će biti upisana brojka -6,3 °C koja je 18. siječnja zabilježena u Gospiću. Sve pokazuje da nam se klima grije, i ovaj je podatak na tome tragu!

Ovo je, naime, siječanj s najvišim minimumom u tom ličkom gradu koji se nalazi na oko 560 metara nadmorske visine unazad najmanje 18 godina! Najblaži siječanj do sada u ovome stoljeću imali smo 2001. godine kad su se Gospićani „smrzavali“ na samo -7,6 °C, dok je najoštrije jutro zabilježeno 2003. godine kad se živa na termometru stisnula toliko da je pokazivala samo -27,6 °C. Ispod -20 temperatura se spuštala u 4 godine ranih 2000-ih, a svih ostalih godina, osim već spomenute 2001. godine, minimumi su bili između -20 i -10 °C.

Od zime ne treba još odustati, pred nama je još cijela njezina trećina, i to klimatološki najsnježniji mjesec u godini. Kako sad stvari stoje, i veljača će u globalu biti toplija od prosjeka no čini se da će ipak donijeti i malo veselja snjegoljupcima i mrziteljima komaraca i ostalih štetočina. O svemu ćemo vas na vrijeme izvještavati u našim budućim tekstovima, ali i u televizijskim emisijama RTL Vrijeme, svaki dan oko 18:27 i 19:45.

Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari