VIKEND PROGNOZA Kratko pogoršanje, ali onda preokret!

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Facebook/M. Flamaceta)

Sa zapada nam se približava jedna fronta, vlažan zrak ispred nje već uzrokuje prve nestabilnosti

Oglas

Petak nam je u cijeloj Hrvatskoj osvanuo sunčan i topao, tek uz malu do umjerenu naoblaku, no oni iskusnijeg oka mogli su prema vrsti oblaka zamijetiti da se nešto „bućka“ u našoj atmosferi. Naime, sa zapada nam se približava jedna fronta, vlažan zrak ispred nje već uzrokuje prve nestabilnosti na Jadranu, zasad još uvijek samo na otvorenom moru. Ipak, u noći na subotu bit će sve više oblaka, a onda i sve češćih pljuskova, ali ponovno lokalnih.

Riječ je o kratkotrajnom pogoršanju nošenom tom već spomenutom frontom koja će svojom glavninom ipak proći nešto sjevernije od Hrvatske – i to prilično brzo, a nas će zahvatiti samo njezin oslabljeni rep.

VIKEND NA JADRANU

I na obali će subotnje jutro biti promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, ali lokalno i malo kiše ili kratak pljusak, ponajprije na jugu Dalmacije te na dubrovačkom području. Ubrzo slijedi razvedravanje, sunčana će razdoblja biti sve češća i sve dulja, a temperatura će dosezati vrlo toplih 28 °C. Uz to, puhat će umjerena bura i tramontana koje će ugodno rashlađivati.

U nedjelju će zato biti stabilnije, bez mogućnosti za kišu. Dapače, tijekom cijelog će dana dominirati sunce. Bit će još malo bure i tramontane, većinom umjerene, a temperatura će porasti za stupanj do dva, pa će se sasvim približiti, a možda i dosegnuti 30 °C.

VIKEND U UNUTRAŠNJOSTI

Tako će subota na kopnu početi promjenjivo oblačno, lokalno uz kišu i pljuskove. No, oni će biti samo sporadični i neće pasti neka velika količina. Najveća mogućnost za kišu je u Gorskom kotaru i Lici. Već prijepodne, kiša će postupno prestajati, počet će se razvedravati tako da će biti i dosta sunčanih razdoblja.

Temperatura će biti malo niža nego danas, uglavnom oko 25 °C. Povremeno će biti malo sjeverca, ali samo slabog i ugodnog. Nedjelja će pak biti stabilnija, sunčanija i toplija. Samo će rano ujutro biti pomalo svježe, oko 14 °C, lokalno uz maglu. Poslijepodne vrlo toplo, oko 26 °C, uz malo oblaka.

POVRATAK LJETA

I sad dobre vijesti za sve ljubitelje sunca i ljeta! S nedjeljom, u stvari, počinje jedno dugotrajnije stabilnije razdoblje koje će potrajati najmanje do sljedećeg vikenda. U cijeloj će zemlji biti sunčano te svakim danom sve toplije, tako da slobodno možemo reći da se vraća ljeto. Temperatura će posvuda prelaziti 25 °C, ponegdje dosezati 30 °C, a u nekim krajevima na obali, čak i prelaziti! I temperatura mora je vrlo ugodna, danas između 23 i 26 °C, sutra i prekosutra će se malo sniziti, za stupanj do dva, međutim već će idući tjedan ponovno rasti tako da i dalje ostaje vrlo ugodno za kupanje. Pa, tko može, pravac na more!

Nikola Vikić Topić

Exit mobile version