VIKEND PROGNOZA: Pretežno sunčano uz prolazno malo oblaka, inje i mraz za dojam božićne bjeline

Foto: Damir Kvajo

 

Na vrijeme u južnoj Europi nastavlja utjecati anticiklona, a repovi fronti koji će se premještati preko našeg područja bit će toliko slabi da ćemo njihov utjecaj jedva primijetiti

Pred nama je još jedan hladan i većinom suh vikend. Sunce, za kojim stanovnici kopnenog područja žude već tjedan dana, i dalje će ostati tlapnja, baš kao i božićni snijeg.

Na vrijeme u južnoj Europi nastavlja utjecati anticiklona, a repovi fronti koji će se premještati preko našeg područja bit će toliko slabi da ćemo njihov utjecaj jedva primijetiti.

Subota – Badnjak

U nizinama ujutro vrlo hladno, slično kao i prethodnih dana, većinom od -5 do -3 °C. Oblaci i magla zadržavat će se veći dio prijepodneva, a jedine oborine koje ćemo imati bit će inje i mraz koji već danima u manje naseljena područja donose zimski ugođaj. Sredinom dana u mnogim će se dijelovima unutrašnjosti pokazati željno očekivano Sunce, no samo nakratko. Pod sramežljivim sunčevim zrakama, zadržat će se hladno, između -1 i 5 °C.

U gorju djelomice sunčano, uz prolazno više oblaka sredinom dana. Ujutro vrlo hladno, i do -10 °C, a danju svježe, između 3 stupnja u Gorskome kotaru i 10 u nekim dijelovima Zagore.

Na Jadranu će subota biti pretežno sunčana uz prolazno malo oblaka. Ujutro još samo rijetko umjerena bura, a tijekom dana uz obalu slab sjeverozapadni vjetar, prema otvorenom moru umjeren. Jutro će biti hladno, od 4 do 9, a danju svježe, od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja – Božić

U nedjelju slično.

U gorju i na Jadranu Sunce će sjati kroz sloj visokih prozirnih oblaka, vjetar slab stabilnoga vremena, a temperatura malo viša nego na Badnjak.

U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj većinom oblačno. U Podravini, Baranji i Podunavlju prolazno će biti i slabe kiše, koja se može smrzavati na hladnom tlu. Stoga vozite i hodajte oprezno! Tijekom dana se u nizinama može nakratko pokazati i Sunce, i to prije svega na karlovačkom i zagrebačkom području te u Slavoniji. Pritom će i temperatura malo porasti i u dijelom osunčanim područjima može dosegnuti oko 6 stupnjeva. Drugdje će se zadržati između 1 i 5 °C.

Badnja će noć biti hladna, suha, a zvijezde će biti vidljive samo iz gorskih i primorskih krajeva. Vjetar će biti sasvim slab, a samo će na otvorenom moru puhati umjerena tramontana. U narodu se kaže „Kakav vjetar o polnoćki puše, takav iduće godine vlada ponajviše!“ Ako slijedimo tu misao, godina koja je pred nama bit će mirna odnosno, meteorološkim rječnikom, stabilna. Zar nije to ono što nam doista najviše treba?
Dunja Mazzocco Drvar

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari