VIKEND PROGNOZA Velika promjena vremena već večeras a postat će i luđe!

Foto: Riječanin

Temperature padaju i za 10 stupnjeva

Iako se činilo iznimno toplo, travanjski rekordi nisu srušeni. Znalo je kod nas biti i 30 stupnjeva u travnju. Međutim, nije puno nedostajalo. Jučer je najtoplije bilo u Županji, Novoj Gradišci i Sisku s ljetnih 28 stupnjeva. Samo jedan manje Izmjeren je u Osijeku, Virovitici i Kninu, a u glavnom je gradu bilo 26.

No, nakon vrućine obično slijedi jača destabilizacija, i upravo će nam se danas dogoditi. Dolazi nam fronta sa zapada u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Stiže naoblačenje

U petak poslijepodne, osobito navečer, na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici očekuje se jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a poneki pljusak moguć je i drugdje u unutrašnjosti.

U središnjoj Hrvatskoj bit će djelomice sunčano te vrlo toplo, pomalo čak i sparno uz temperaturu od oko 27 stupnjeva. Bit će sve oblačnije, lokalno su već mogući kraći, ali jače izraženi pljuskovi, čak i tuča. Navečer raste vjerojatnost za njih.

Tijekom noći na subotu naoblačenje s kišom zahvatit će i ostale krajeve

U početku dana očekuje nas, djelomice sunčano i toplo, a poslijepodne sparno i sve oblačnije, temperatura će na kopnu biti između 25 i 29, a na moru ugodnijih 20ak stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici te na sjeveru Dalmacije lokalno su već mogući pljuskovi, dok drugdje stižu nešto kasnije navečer te u noći na subotu. Na kopnu će puhati slab do umjeren jugozapadnjak, na moru umjereno do jako jugo.

U Dalmaciji, na jugu, sunce će se još malo zadržati, dok na sjever stiže naoblačenje. Na širem zadarskom području tijekom dana može pasti poneki pljusak, a drugdje oni stižu navečer te u noći. Bit će toplo, oko 23 Celzijeva stupnja s umjerenim jugom, samo na sjeveru prolaznom tramontanom.

Na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru i Lici poslijepodne pretežno oblačno uz prolaznu kišu i pljuskove s grmljavinom. Na moru će puhati umjereno jugo, najviša temperatura oko 20, u gorju oko 23 uz jugozapadni vjetar.

Vikend djelomice sunčan

Puhat će većinom umjeren južni i jugozapadni vjetar, u Slavoniji i jugoistočni, a na moru umjereno do jako jugo. Najviša temperatura na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana te u gorskim područjima bit će od 19 do 24, a u ostalim predjelima između 25 i 30 Celzijevih stupnjeva.

Vikend djelomice sunčan, ali uz promjenjivu naoblaku pa će lokalno biti kiše i pljuskova, osobito u subotu ujutro i onda opet u nedjelju poslijepodne. Bit će osjetno svježije nego proteklih dana, s temperaturom oko 20, a na moru će u subotu napokon zapuhati tramontana.

Na moru, u subotu pretežno sunčano, samo je rijetko moguć poneki pljusak, ali uz tramontanu će biti malo svježije. U nedjelju će pljuskovi na sjeveru, dok su u ponedjeljak mogući duž cijele obale. Temperatura nešto niža.

Dakle, pred nama je novo promjenjivo razdoblje. Ipak, za vikend ćemo imat sunčana razdoblja, i to najviše u subotu. Povremeno će biti i kiše te pljuskova, a oni su pak najvjerojatniji u nedjelju poslijepodne. Uza sve to, bit će nešto svježije i ugodnije nego danas, s temperaturom oko 20 stupnjeva.
Nikola Vikić Topić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari