KOMENTIRAO JE I MUTACIJE

VIRUSNI IMUNOLOG ŠALJE UPOZORENJE: ‘Ako tu stvar ne riješimo, velike su šanse da se stanje pogorša’

Photo: Sasa Miljevic/PIXSELL

‘Svi želimo da mjere budu što prije popuštene, ali dok većina nije procijepljena, velike su šanse da se situacija pogorša kada mjere popuste’

Kako prenosi Net.hr, virusni imunolog Luka Čičin-Šain rekao je u Dnevniku N1 televizije da će zbog problema u proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa cijepljenje ići sporije od projekcija. Kaže da se nadaju se da će vjerojatno u veljači biti prihvaćeno cjepivo Johnson & Johnson od strane EME i drugih agencije, tako da bismo od ožujka mogli imati i četvrto cjepivo.

Problem s novim sojevima

Istaknuo je da je u Velikoj Britaniji novi, britanski soj virusa postao dominantan i da se počeo širiti i u Europi. “Britanski premijer pozvao se na izvještaj panela stručnjaka, a oni su naveli dvije studije koje nisu objavljene, a u kojima je primijećen porast broja hospitalizacija i loših ishoda kod zaraze tim novim sojem”, kazao je.

Iako je moguće da cjepivo koje sad imamo neće djelovati protiv južnoafričkog, možemo napraviti kopiju tog virusa, i napraviti cjepivo protiv njega – dakle, nismo sasvim bespomoćni”, rekao je Čičin-Šain.

Smatra da je bilo koje cjepivo koje je odobreno u Europi bolje nego necijepljenje te da su komplikacije od cjepiva zanemarive naspram komplikacija od zaraze. “Relativno je svejedno koje ćemo cjepivo dobiti, samo da ih dobijemo. Puno ljudi nakon covida imaju teškoće s disanjem, imaju gubitak osjeta mirisa i okusa koji se sporo vraćaju. Otežano disanje, nesposobnost vraćanja svakodnevnim aktivnostima, zahtijevaju ozbiljnu rehabilitaciju. Pluća mogu izgubiti ozbiljan dio kapaciteta i zaraza može donijeti ozbiljan rizika za zdravlje”, rekao je Luka Čičin-Šain.

‘Moramo se bojati početka škole’

Zlatko Trobonjača, imunolog i profesor na riječkom Medicinskom fakultetu, rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku da misli da je prerano za popuštanje mjera protiv širenja koronavirusa i da brojevi još nisu takvi da bi to omogućili.

“Mi se moramo bojati početka školske godine, odnosno ponovnog pokretanja školskog sustava jer smo vidjeli da se upravo kroz taj školski sustav epidemija najviše rasplamsala negdje u desetom mjesecu. I dalje moramo biti oprezni dok god se na neki način cijepljenjem ne postigne ona imunost koja bi štitila populaciju”, poručio je Trobonjača, javlja HRT.

Boje se tri situacije

Komentirao je i virusne mutacije, rekavši da se boje tri situacije – da mutacija ne stekne prednost u širenju, da ne bi izazvala težu bolest i povećavala smrtnost, te da nove varijante ne bi izbjegavale imunosnom odgovoru stvorenom na prethodnu varijantu. Trobonjača je rekao da sve tri varijante, kolokvijalno nazvane britanska, južnoafrička i brazilska, dijele jednu mutaciju za koju se pokazalo da virus s njome stječe prednost u širenju. Postoje još dodatne dvije mutacije, jednu od kojih dijele južnoafrička i brazilska varijanta, za koju se pretpostavlja da bi mogla izbjegavati imunosnom odgovoru stvorenom na izvornu, wuhansku varijantu virusa.

Trobonjača je rekaoda je još prerano zaključiti da imunost stvorena na prethodnu varijantu ne pokriva i mutante. “Osobno mislim da će nas naša imunost ipak barem donekle štititi protiv ovih mutanti”, rekao je Trobonjača, dodavši da bi to značilo da će pacijenti koji se ponovno reinficiraju s mutantom preboljeti neku kraću, blažu bolest, ili abortivni oblik bolesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari