VIŠE OD 320.000 HRVATA S BLOKIRANIM RAČUNOM: ‘Ovaj mjesec nećemo platiti račune da bismo mogli kupiti jelku’

Foto: Ilustracija (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Za Slobodnu je svoju priču ispričala Vinkovčanka Anamarija Popović kojoj je život u blokadi već 2527 dana, a za nekoliko mjeseci treba roditi treće dijete

Posljednji podaci Fine pokazuju kako se četvrtina Hrvatske trenutno nalazi u blokadi zbog nemogućnosti plaćanja svojim obveza, piše Slobodna Dalmacija.

Statistika koja se odnosi na kraj listopada govori o tome kako su blokirana 321.272 građana, a kako ovrhe direktno pogađaju i obitelji osoba koje su u blokadi, laganom računicom dolazi se do brojke od milijun građana koji su u životnim problemima zbog zaduženosti.

Građani su, inače, najviše dužni financijskim institucijama – udio duga prema bankama, kreditnim unijama, štedionicama, osiguravajućim društvima, leasing i factoring društvima… iznosi 52 posto, odnosno više od 22 milijarde kune. Sljedeći je vjerovnik država, odnosno jedinice lokalne uprave i samouprave kojima građani duguju pet milijardi kuna. Hrvatima su blokirani računi i zbog duga prema telekomunikacijskim tvrtkama, koji iznosi nešto više od milijardu kuna.

Blokiranih koji su vjerovnicima dužni do 10.000 kuna trenutačno je oko 108.000, dok je onih čije se dugovanje kreće od 10.000 do 100.000 kuna oko 152.000, dodaje Slobodna.

Za Slobodnu je svoju priču ispričala Vinkovčanka Anamarija Popović kojoj je život u blokadi već 2527 dana, a za nekoliko mjeseci treba roditi treće dijete.

“Najteže je u ovo blagdansko doba. Ne vodim ih sa sobom u kupnju, ne zato što su nerealni ili razmaženi u željama i prohtjevima… upravo suprotno! Svjesni su oni toga da im ne mogu priuštiti original legiće, autić s daljinskim ili novi mobitel. Ubija me, međutim, to što uopće više ni ne govore što bi htjeli dobiti za Božić. Ovaj mjesec nećemo platiti račune da bismo mogli kupiti jelku, napraviti im omiljene kolače i skuhati jela koja obožavaju… Nastojat ćemo nekako “izvući” suprugovu božićnicu, koju nam redovito svake godine proguta ovrha. Vidim da su drugi uspjeli, vrijedi pokušati”, kazala je Vinkovčanka za Slobodnu.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari