MNOGI ĆE BITI ZADOVOLJNI

VLADA DONOSI NOVE MJERE: ‘Nekima ćemo produžiti potpore od 4000 kn do 31. prosinca. I onima koji su zatvoreni odlukom Stožera’

Patrik Maček/Pixsell

Danas u 11 sati održat će se sjednica Vlade na kojoj će se raspravljati o izvođenju nastave tijekom pandemije koronavirusa te povratku učenika i studenata u obrazovne klupe

Na dnevnom redu Vlade u 11 sati naći će se odluka o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama te na visokim učilištima. Isto tako, govorit će se o obavljanju rada u ustanovama za predškolski odgoj kao i o obrazovanju u uvjetima pandemije koronavirusa.

Izjava ministra Fuchsa uoči sjednice Vlade

Prije sjednice Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je ispred Banskih dvora porazgovarao s novinarima i odgovorio na njihova pitanja.

“Sve je realno što je napisano, treba znati čitati i onda ćete vidjeti da unutra uredno piše da se primjenjuju epidemiološke mjere, od distance, pranja ruku, smanjivanje gužvi i da fakulteti, sveučilišta, učilišta, visoke škole dužni sukladno svojim mogućnostima osigurati nastavu poštujući sve ove epidemiološke principe”, izjavio je ministar.

Svojoj prethodnici Blaženki Divjak, koja ga je jučer žestoko prozvala objavom na Facebooku zbog uputa za izvođenje nastave na fakultetima, Fuchs poručuje “da pročita upute kako Bog zapovjeda”. Istaknuo je da je u uputama i mišljenje Nacionalnog vijeća znanost i visokog pobrazovanja, s kojim se i u Ministarstvu slažu, a to se odnosi na izvođenje nastave “licem u lice”.

Fuchs je poručio da učitelji koji iz zdravstvenih razloga ne mogu nositi maske, stave vizire na lice.

Početak sjednice Vlade

11:19 – Počela je sjednica Vlade, u uvodnoj riječi premijer Andrej Plenković govorio je o programu mjera za obnovu Zagreba i osnivanju fonda koji će potpisati Vlada, Grad Zagreb i još dvije županije.

Plenković je kazao da je sastanak europskih premijera na Bledu doveo do kvalitetne rasprave pa je najavio o čemu će se sve danas na Vladi govoriti.

“Danas ćemo dati dva jamstva za brodogradnju, jedno se odnosi na izgradnju polarnih kruzera. To će pomoći brodogradnji u Rijeci. Druga odluka odnosi se na odluku 1856 i to je poruka Istri i radnicima koji su bili najuporniji”, rekao je premijer.

Plenković najavio nove gospodarske mjere

Plenković je kazao da je tema potpora najvažnija najava.

“Mi imamo 1,5 milijuna zaposlenih i 150.000 nezaposlenih, uspjeli smo održati dobru sezonu. Mi smo razmišljali što dalje i kakve poruke poslati zaposlenicim i poduzetnicima. Mi ćemo nove mjere donijeti u ponedjeljak”, najavio je Plenković.

Premijer je istaknuo da je ukupno isplaćeno 6,3 milijardi kuna za sve mjere te da je vrhunac bio u travnju kada su isplatili plaće za 581.000 radnika. Naveo je da će za kolovoz isplatiti 270 milijuna kuna.

“Produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31.prosinca, to je ona mjera potpore za plaće. Mjera 4.000 kuna za one djelatnosti koje su ugrožene produžuje se do 31. prosinca. I ova potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Ove iste mjere ćemo omogućiti i onima koji budu zatvoreni odlukom Stožera”, rekao je Plenković i rekao da su oni mjere donijeli pravovremeno i da zato ne bilježimo velik porast nezaposlenosti.

Premijer je rekao da će se nastaviti s “covid kreditima”. Za četiri mjeseca, mjere će koštati 800 milijuna kuna.

Marić otkrio koliko nas je koštala korona-kriza

Ministar financija Zdravko Marić otkrio je koliko je do sada Hrvatsku stajala korona-kriza pa iznio brojku od preko 11 milijardi kuna. Kaže da je najviše od tih 11 milijardi potrošeno na mjere potpore za očuvanje radnih mjesta, za što je do sada potrošeno više od šest milijardi kuna. Dodao je da su moguće nove mjere za spas dijelova gospodarstva koji loše stoje.

“Ne možemo zanemariti ni čitav niz dodatnih rashoda, poglavito u sektoru zdravstva za borbu protiv pandemije. Imali smo i druge izdatke koje nismo planirali, kako za lokalnu samoupravu tako i za HZZO  i ostale enetitete gdje smo rekli da ćemo im olakšati barem likvidnosno ovu situaciju”, kazao je Marić.

‘U zadnja dva tjedna pad od prihoda u turizmu’

Ministar Marić je ukazao i na manjak na prihodnoj strani proračuna, što se dogodilo zbog pada gospodarske aktivnosti za koji on tvrdi da ima velik efekt na prikupljanje prihoda proračuna. To se osobito odnosi na prihode od PDV-a. Kako kaže, od početka 2020. do kraja kolovoza manjak poreznih prihoda, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, iznosi oko 12 posto, doprinosa između devet i 10 posto.

“Sedmi i osmi mjesec nisu bili toliko loši, međutim protekla dva tjedna, poglavito u segmentu turizma, vidimo pad vrijednost, što vidimo kroz fiskalizirane račune, a sada smo na razinama ispod 50 posto. Do tada smo bili na razinama između 65 i 70 posto prošlogodišnjeg iznosa”, rekao je Marić na sjednici Vlade.

‘Nove mjere ovisit će o mogućnostima’

“Podsjećam na mjere olakšavanja poreznim obveznicima, mjere odgode odnosno oprosta poreznih dugovanja za što je izdvojeno 5,3 milijardi kuna. Očekujemo da će polovica tog iznosa biti u otpisu. Za sada je otpisano između 2,3 i 2,4 milijarde kuna.

Sve skupa, kada to zbrojite dolazimo do 21 milijarde kuna. Eventualn mjere za spas pojedinih dijelova gospodarstva ovisit će o razvoju situacije i bit će sukladne mogućnostima i našim promišljanjima. Cijelo vrijeme smo konzistentni, očuvanje radnih mjesta je prioritet”, rekao je Marić.

O ovrhama i novom ovršnom zakonu

Kada je govorio o ovrhama, Marić je naglasio da to nije samo pitanje prava dužnika već da se mora razmišljati i o pravima vjerovnika te očuvanju financijske discipline i reda u državi općenito. Po ministru Mariću bi novi ovršni zakon trebao biti usmjeren prema prevenciji nastajanja dodatnih slučajeva “koje smo imali proteklih godina”.

“Međutim, ne možemo zanemariti situaciju koju sada imamo, sa vjerovnicima smo započeli već neke razgovore i oni trebaju također pokazati dobru volju. U iduća dva tjedna trebale bi se usvojiti  smjernice ekonomske i fiskalne politike a gdje će biti ažurirana i projekcija BDP-a za ovu godinu. Procjena pada će biti nešto bolja od dosadašnjih predviđanja od 9,4 posto”, kaže Marić.

Izvješće ministra Beroša

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o stanju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Izvijestio je da je u zadnja 24 sata zabilježeno je 369 novih slučajeva zaraze koronom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2634. Među njima je 269 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata. Rekao je da su tri osobe preminule.

Ministar Fuchs govorio o organizaciji nastave i modelima

Ministar Fuchs govoro je o dosadašnjoj odluci o održavanju nastave od vremena “lockdowna” koja se “mora promijeniti”. Istaknuo je da su predviđena tri modela održavanje nastave, model A, B i C. Model A kaže da su svi u školi i pridržavaju se mjera, dok model B predviđa da su učenici od prvog do četvrtog razreda u školi dok su stariji podijeljeni u dvije skupine – one koji prate online nastavu i one koji nastavu prate uživo.

Kazao je da se to odnosi na škole koje to mogu osigurati. Model C se odnosi na situaciju da se epidemiološka situacija pogorša, proglasi se “lockdown” pa se nastava odvija online, što se odnosi i na visoke školske ustanove kao i škole.

“Kad je riječ o visokoškolskim ustanovama – sve su dužne ispoštovati epidemiološke mjere, ali isto tako mogu organizirati rad sukladno mogućnostima”, rekao je ministar.

Danas.hr/Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari