USTAŠKI POZDRAV

Vlada ipak neće zabraniti pozdrav ”Za dom spremni”?

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Potpresjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ponedjeljak je, na obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, kazao kako Vlada stvara ozračje u društvu koje je tolerantno, koje uvažava i gradi odnose koji jamče perspektivu Hrvatske.

“Predanost naše Vlade je vidljiva i u nastavljanju svih aktivnosti u ekshumiranju svih žrtava, dostojnom ukopu i odavanju pijeteta, jednako tako i u stvaranju ozračja u društvu, toleranciji, uvažavanju i izgradnji takovih odnosa koji garantiraju perspektivu Hrvatske”, rekao je Medved novinarima na Mirogoju.

Ministar je svijeće položio kod spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Osim Medveda, Europski dan sjećanja obilježit će i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji će biti u Maclju, te ministar prometa Oleg Butković koji će posjetiti Goli otok.

“Nakon ovoga odlazim u Gospić, gdje danas ukapamo 102 posmrtna ostatka žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje su ekshumirane na širem području Like”, najavio je Medved.

Upitan kako to da nitko iz Vlade neće ove godine biti u Jasenovcu, ministar je kazao kako se danas posjećuju obilježja na Mirogoju, Maclju i Golom otoku, a da je Jasenovac za neke druge prigode.

VIDEO DANA:

Nema razlike među žrtvama

Na pitanje radi li se razlika među žrtvama, s obzirom na to da su ministri danas ponajviše na obljetnicama komunističkih žrtava, Medved je kazao kako nema nikakve razlike.

“Upravo na tragu programa i aktivnosti koje je provodila naša Vlada u prethodnom mandatu, kao što provodimo i u ovome, može se jasno iščitati naše opredjeljenje da se ne zaborave žrtve niti jednog totalitarnog režima, ali s druge strane da gradimo odnose u društvu za buduće generacije, kako one ne bi bile opterećene sa stradanjima kroz povijest, ali nikada zaboraviti”, naglasio je Medved.

Istaknuo je kako na mlade naraštaje moramo prenijeti naša iskustva koja nisu bila nimalo jednostavna ni laka.

Upitan što će biti sa zabranom ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, Medved je kazao kako je stava da je preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću u dovoljnoj mjeri usmjerenje na koji način se odnositi prema određenim simbolima te da u skladu s time djeluju i sudovi.

“Po mom mišljenju upravo je taj zaključak, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku raspravu i sagledavanje svih aspekata, i ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u zaključku dovoljno”, rekao je Medved (HINA)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari