DANAS JEDNO, SUTRA DRUGO...

Vlada ipak odustaje od sankcija trgovcima? Navodno će samo pozvati sve da vrate cijene na razine prije 1. siječnja

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada će u zaključku i resornim ministarstvima naložiti izradu online platforme kako bi potrošači mogli lakše pratiti cijene. Najavit će i jače kontrole Državnog inspektorata

Vlada je sinoć održala maratonski sastanak užeg tima na kojemu je donesena odluka da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura. Ipak, u srijedu je Andrej Plenković najavljivao kako Vlada ima alate kojima će zaštiti potrošače od bezrazložnog dizanja cijena.

24sata pak doznaje kako će zaključci Vlade biti puno blaži nakon burne reakcije trgovaca i poslodavca preko noći i danas ujutro.

Jače kontrole Državnog inspektorata

Na sjednici Vlade koja je zakazana u podne bit će usvojen zaključak kojim se pozivaju baš svi, od trgovaca do ugostitelja, obrtnika i svih ostalih, da vrate cijene na razinu prije konverzije i onda pošteno provedu bez poskupljenja. Taj zaključak je svojevrsna preporuka ili poziv, a neće se ići na nikakvo zakonsko reguliranje.

Neće biti ništa ni od spominjanih sankcija kako će Vlada ukinuti subvencioniranu energiju za one koji su digli cijene jer se i to pokazuje neprovedivo.

Vlada će u zaključku i resornim ministarstvima naložiti izradu online platformu kako bi potrošači mogli lakše pratiti cijene. Najavit će i jače kontrole Državnog inspektorata.

Nekima nije jasno na koji način Vlada može zaustaviti poskupljenja

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, potvrdio je da su veliki trgovci dobili najavu dobavljača o novim cjenicima te da će unutar udruge o tome donijeti usuglašeno stajalište te o svemu obavijestiti Vladu i javnost.

Kako dnevnik neslužbeno doznaje od jednog velikog trgovačkog lanca, trgovci su dobili najavu čak 60 novih cjenika od velikih dobavljača i multinacionalnih kompanija koji pojedinačno sadrže od 10 do čak 350 artikala. Zahtjev za poskupljenjem, otkriva veliki trgovac, dostavili su između ostalih AWT, Alca i Atlantic Grupa.

“Nije nam jasno na koji način Vlada može zaustaviti novi val poskupljenja”, kazao je čelnik jednog velikog trgovačkog lanca, a za to je vrijeme premijer Plenković tijekom večeri sazvao uži tim Vlade.

Donesena je odluka o nizu mjera koje bi trebale zaustaviti daljnji rast cijena te osigurati da se cijene proizvoda i usluga vrate na razinu prije uvođenja eura.

Onima koji ne vrate cijene ukida se jeftina struja

Prema neslužbenim informacijama iz Vlade, na sjednici će donijeti zaključak s pet točaka, a riječ je o kombinaciji pritiska različitih inspekcija i potencijalnog ukidanja mjera tvrtkama, među kojima je i ograničenje cijena energenata i subvencija, koje su donesene kao pomoć tvrtkama u krizi.

Među zaključcima koji će se naći na sjednici Vlade je da se cijene proizvoda i usluga moraju vratiti na razinu prije uvođenja eura. Zasad nije poznato o kojem se točno razdoblju radi. Pojačani nadzor cijena provodit će Državni inspektorat, Carinska i Porezna uprava. Uz to, Ministarstvo gospodarstva bit će zaduženo za pripremu i lansiranje digitalne platforme za praćenje cijena.

Ministarstva poljoprivrede i gospodarstva bit će zadužena za praćenje i kontrolu cijena te prilagodbu postojećih propisa kojima je omogućena pomoć gospodarstvu u krizi.

Vladina ideja je da tvrtke koje budu kršile zaključke Vlade o formiranju cijena mogu ostati bez pomoći koja im je uvedena tijekom krize, prije svega poskupljenja energenata, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari