PREDSTAVIO INSPEKTOR

Ovo su Vladine mjere zabrane neopravdanog povećanja cijena!

Foto: Nathalia Rosa/Unsplash/ Ilustracija

U dva dana porasla je cijena čokolade, pekarskih proizvoda, piva, maslaca, kiselog vrhnja, wc papira, kave i drugih artikala

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Prijedlog zaključka o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, a prije toga javnosti su se obratili ministar Davor Filipović, ali i glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Kaže kako su 1. siječnja zaprimili povećani broj prijava o dizanju cijena prilikom konverzije, a u posljednja dva dana kako inspekcije češnjaju sektore utvrdili su brojna kršenja.

Tako se pokazalo da su trgovine dizale cijene od tri do 19 posto i to za čokoladu, pekarske proizvode, pivo, maslac, kiselo vrhnje, wc papir, kavu i druge artikle.

Dalje, cijene usluga rasle su od 10 do 80 posto jer mnogi su povećanje cijena zaključili prije 1. siječnja, ali ga stavili u promet nakon Nove godine.

Što se tiče turizma, cijena je rasla od jedan do 10 posto ovisno o vrsti artikala.

Inače, Vlada je pozvala inspekcije za sve one koji ne poštuju pravila, a pohvalit će se one koji to čine, rekao je premijer. Gospodarski subjekti pozvani su da revidiraju cijene i vrate cijene na one do kraja prosinca.

“Pozvat ćemo resore da pojačaju nadzor, ministarstvo gospodarstva da poduzme mjere da prikupe potpune i točne korake za intenziviranjem mjera, a ministarstvo poljoprivrede da prikupi podatke o cijenama, a resori razmotre promjenu akata da se zaštite građani”, rekao je, a prenosi danas.hr.

Vlada je u četvrtak donijela I zaključak o provedbi načela zabrane neopravdanog povećanja cijena, kojim obvezuje nadležne službe na pojačane kontrole cijena i nalaže da se neopravdano dignute cijene vrate na razine od 31. prosinca.

Zaključkom se obvezuju svi poslovni subjekti koji su povisili cijene roba i usluga protivno Zakonu uvođenju eura kao službene valute u RH, da revidiraju maloprodajne cijene svojih roba i usluga sukladno temeljnim načelima pravilima i zakonima i to tako da budu određene najviše do visine maloprodajnih cijena koje su vrijedile na Staru godinu, izvijestio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Radi praćenja tih zaključaka i radi sprječavanja negativnog učinka na potrošače, zadužuju se Državni inspektorat, porezna i carinska uprava, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravstva, Hrvatska narodna banka, HANFA, HROTE i Agencija za obalni i linijski promet, da bez odgode provedu pojačani nadzor poslovnih subjekata.

Također se zadužuje Ministarstvo gospodarstva da intenzivira aktivnosti koje će omogućiti potrošačima praćenje cijena roba i usluga na različitim prodajnim i uslužnim mjestima radi potpunog, pravodobnog i cjelovitog informiranja potrošača.

Ministarstvo poljoprivrede zadužuje se za praćenje kretanje cijena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari