NIŠTA OD TOGA

Vlada odbila prijedlog Peović da ponedjeljak bude neradni ako je za vikend praznik

Foto: Pixsell

Vlada je Saboru predložila da ne prihvati prijedlog zastupnice Katarine Peović (RF) o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima kojom bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani, uključujući i one koji padaju na vikend, pa bi prvi radni dan bio neradni dan.

“Smatramo da postojeći zakon sveobuhvatno uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštivanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koje se vezuju uz blagdane i praznike”, objasnio je stav Vlade na sjednici u četvrtak ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Podsjetimo,  Peović (RF) je u saborsku proceduru uputila prijedlog po kojem bi svi blagdani i praznici bili i neradni dani tako da bi se, ako padnu u subotu ili nedjelju, prebacili na prvi radni dan, piše Index.

VIDEO DANA:

Ovaj prijedlog omogućava da se, kao u nekim zemljama EU, ali i onima izvan nje, uvede da se neradni dan prebacuje na prvi radni dan u idućem radnom tjednu ili na više dana, navodi Peović u izmjenama koje je predložila u Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

Peović Ističe i kako su blagdani i praznici dani odmora za radnike, stoga im treba omogućiti da na te dane ne rade.

Dodatan poticaj za svoj prijedlog našla je i u činjenici da ove godine velik broj blagdana i praznika pada na vikend, uključujući već prošle 1. svibnja (subota), Veliku Gospu (nedjelja), ali i nadolazeće Božić (subota) te blagdan Svetog Stjepana (nedjelja).

Zastupnica argumentira i kako više od 85 zemalja ima regulacijske regulative za javne praznike i blagdane koji kalendarski padaju u nedjelju. U Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama, kada praznici padaju za vikend, neradni dan se prebacuje na prvi idući radni dan, tako je i u nekim zemljama bivše SFRJ. I Srbija, primjerice, ima takvu praksu, “nešto slično” imaju Italija i Španjolska, a o kompenzaciji praznika koji padaju na vikend razmišlja i Njemačka.

Ta se praksa naziva i ponedjeljizacija jer se praznik ili blagdan koji pada u subotu ili nedjelju prebacuje na ponedjeljak, u nekim slučajevima i na utorak, objašnjava Peović, koja navodi i da za provođenje njenog prijedloga ne treba osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari