OSVRNUO SE I NA OPORBU

Vlada povećava minimalnu plaću, Plenković najavio i da se od 1. siječnja diže studentska satnica

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

‘Riječ je o 20 zastupnika, lončara i lupetala, poslali su oni time političku poruku, to je bio očaj, nestrpljivost, opstrukcija…htjeli su neviđenim korištenjem stanki odgoditi izvješće, boli ih kada čuju izvješće’, rekao je premijer

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obratio se uvodno na sjednici Vlade, na početku je rekao kako se danas održava 501. sjednica Vlade u njegovim mandatima.

Odmah na početku najavio je da će minimalna plaća biti podignuta na 840 eura bruto i ta odluka će stupiti na snagu 1. siječnja.

“To znači da ćemo minimalnu plaću u našim mandatima više nego udvostručiti. Prije sedam godina bila je 414 eura”, rekao je.

Plenković je najavio da se od 1. siječnja diže i studentska satnica i rekao kako je to njihov doprinos građanima s najmanjim primanjima, prenosi Danas.hr.

Na sjednici će biti predložen i Zakon o hrvatskom jeziku. Plenković se prisjetio i prvog govora na hrvatskom jeziku u Saboru, što je do tada, kaže, bilo nezamislivo. Plenković je podsjetio i na zaključak Sabora kojim je prihvaćen prijedlog Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

“Cilj ovog zakona je da se očuva dragocjena vrijednost jezika”, rekao je dodajući da se Hrvatska na ovaj način pridružuje mnogim državama koje imaju zakone o jeziku. Dodao je kako je obveza Vlade skrbiti o jeziku, osobito u vremenu globalizacije.

Govorio je i o dogovoru sa Sindikatima javnih i državnih službi. Kaže da su se s njima vrlo brzo dogovorili. Raste im osnovica za 5 posto. Božićnica raste na 300 eura, dok će uskrsnica biti 100 eura.

“Zaposlenici će imati nekoliko sukcesivnih povećanja plaća. To govori o brizi Vlade prema zaposlenicima”, dodao je. Najavio je i kako 250 tisuća eura pomoći ide za Libiju, te 250.000 eura za Ukrajinu.

Osvrnuo se na pojeftinjenje goriva. “Bez naših mjera bilo bi sve 10 do 15 centi skuplje”. Osvrnuo se i na događanja u Saboru.

Komentirao je i jučerašnje događaje u Saboru

“Zahvaljujem velikom dijelu zastupnika, ali i dijelu oporbe koji se nije upustio u primitivni način djelovanja jučer u Saboru”, rekao je.

“Riječ je o 20 zastupnika, lončara i lupetala, poslali su oni time političku poruku, to je bio očaj, nestrpljivost, opstrukcija…htjeli su neviđenim korištenjem stanki odgoditi izvješće…boli ih kada čuju izvješće…”, rekao je premijer.

“Nisu u tome uspjeli, kad sam shvatio to, unatoč buci, održan je govor, ali je javnost čula”, rekao je. Opet je govorio o dvije Hrvatske. Jednoj koja gradi, a druga koja ruši. Potom se hvalio što će ostati iza njegove Vlade.

“Netko mi je sugerirao da danas ponovo govorim o izvješću o radu Vlade, ali neću, ali reći ću nešto o uspjesima. Iza nas će ostati Pelješki most, avioni, autocesta Zagreb – Sisak, Istarski ipsilon…ostat će snažan gospodarski rast”, rekao je premijer, koji se hvalio uspjesima svoje Vlade.

“Ne volim dijeliti narod, ali dijelim trećinu oporbe, imaju jatake u medijima, ali neće u tome uspjeti. Mi smo dio Hrvatske koja želi dobro, a oni neka budu lupetala, kao što je Milanović napravio presedan…ovi valjda računaju kad on može biti demonstrirati silu, onda valjda misle da mogu i oni. Ovo jučer je loše i za njih…njihovim ponašanjem, naša su postignuća još vidljivija”.

Ništa od opoziva ministrice Vučković

Vlada je na sjednici odbila navode iz oporbenog prijedloga a pokretanje pitanja povjerenja ministrici poljoprivrede Mariji Vučković čiji opoziv traži 39 oporbenih zastupnika nezadovoljnih načinom na koji se Hrvatska bori protiv afričke svinjske kuge.

“Dakle, još jedna inicijativa oporbe vezana za nerad nekog od članica i članova naše Vlade i naravno u potpunosti odbijamo sve navode u tom prijedlog koji je, moram priznati, jedan od lošijih, slabijih, gorih, koje smo vidjeli”, rekao je premijer Andrej Plenković odbijajući navode iz inicijative.

Naravno da su neki od ovih potpisnika ove inicijative “dio onih lončara i lupetala od jučer”, dodao je premijer osvrnuvši se na jučerašnja događanja u Saboru kada je oporba lupala po klupama dok je on podnosio godišnje izvješće o radu Vlade.

Pomoć humanitarnoj krizi u Gazi

Vlada je donijela i odluku o upućivanju humanitarne pomoći stanovništvu na poplavama pogođenim područjima u Libijskoj Republici u iznosu od 250.000 eura, kao i odluku o upućivanju žurne humanitarne pomoći stanovništvu Pojasa Gaze, u jednakom iznosu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pritom je naglasio da Hrvatska snažno osuđuje brutalne terorističke napade Hamasa na Izrael i podržava pravo Izraela na samoobranu, kao i važnost zaštite svih civila, sukladno međunarodnom humanitarnom pravu. Pružanje humanitarne pomoći civilima u pojasu Gaze potrebno je nastaviti pružati, dodao je navevši da je EU tu pomoć utrostručila, “te se i Hrvatska, kao i ostale zemlje članice, pridružuje međunarodnim naporima”.

“Polazeći od humanitarnih načela te objektivne procjene potreba predlaže se upućivanje žurne humanitarne pomoći civilnom stanovništvu Gaze”, rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari