ALI, NI TO NIJE SVE!

Vlada RH odlučila: Dijele 700 milijuna kuna! Evo tko će sve dobiti novčanu pomoć, koliko i pod kojim uvjetima

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Jednokratna novčana pomoć nije podložna ovrsi te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja

Vlada je na sjednici donijela niz mjera kako bi socijalno najugroženijima ublažila udar inflacije, ali i posljedica potresa.

Tako će umirovljenici, djeca, korisnici socijalne pomoći te stradali u potresu do kraja godine, a najkasnije početkom sljedeće godine, dobiti jednokratnu novčanu pomoć. Ukupna vrijednost ovog paketa mjera je 700 milijuna kuna.

Valja naglasiti da ova jednokratna pomoć nije podložna ovrsi te da se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Isplata jednokratne pomoći umirovljenicima

Umirovljenici s prebivalištem u Hrvatskoj dobit će jednokratnu pomoć ako njihova ukupna mjesečna mirovina u kolovozu 2022. nije prešla iznos od 4360 kuna te ako nisu zaposleni odnosno, ako ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Novčanu pomoć primit će oni umirovljenici koji su pravo na mirovinu i isplatu mirovine ostvarili ili će ostvariti do kraja 2022. godine, najkasnije na dan 15. veljače 2023. ako im mirovina isplaćena u prosincu ove godine ne prelazi već spomenutih 4360 kuna.

Iznos novčane pomoći

Visina jednokratne pomoći ovisi o visini mirovine te je podijeljena u četiri razreda.

Tako će oni s mirovinom do 1850 kuna jednokratno dobiti 1200 kuna, a oni čija je mirovina između 1850,01 i 2350 kuna dobit će 900 kuna pomoći.

Umirovljenici s mirovinom između 2.350,01 i 3350 kuna primit će 600 kuna pomoći, a oni s mirovinom između 3350,01 i 4360 kuna mogu očekivati 400 kuna jednokratne pomoći.

Pomoć za umirovljenike s inozemnim mirovinama

Umirovljenici koji primaju inozemne mirovine koje ne prelaze 4360 kuna neto, a već su dostavili dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za mjesec kolovoz 2022. također mogu očekivati novčanu pomoć sukladno gore navedenim razredima.

Pomoć za korisnike obiteljske mirovine

Pomoć stiže i svima koji su korisnici obiteljske mirovine ako žive odvojeno: svakoj skupini korisnika podijeljene obiteljske mirovine također će biti pružena jednokratna novčana pomoć prema gore navedenoj kategorizaciji.

Oni koji primaju inozemnu mirovinu dužni su do do 28, veljače iduće godine HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za prosinac 2022. kako bi mogli primiti jednokratnu novčanu pomoć.

Rok isplate jednokratne novčane pomoći umirovljenicima

Jednokratna novčana pomoć umirovljenicima će biti isplaćena do kraja prosinca 2022. Svima onima koji su svoju prvu mirovinu primili u razdoblju od rujna do kraja godine, jednokratna pomoć bit će isplaćena najkasnije u ožujku 2023.

Jednokratna pomoć za djecu

Korisnici doplatka za djecu također će primiti jednokratnu novčanu pomoć ukoliko su već ostvarili doplatak za djecu radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, a zatečeni su u isplati doplatka za djecu između rujna i prosinca ove godine.

Na pomoć imaju pravo i oni koji su u postupku ostvarivanja prava na doplatak za djecu i kojima to pravo bude priznato do kraja ove godine. Oni isplatu jednokratne pomoći mogu očekivati u veljači 2023.

Iznos novčane pomoći za djecu

Oni s jednim djetetom dobit će jednokratnu pomoć od 300 kuna, pomoć za dvoje djece iznosi 500 kuna, a za troje djece 700 kuna.

Oni s četvero djece mogu se nadati pomoći od 900 kuna, a svi s petero i više djece primit će novčanu pomoć od 1100 kuna.

Novčana pomoć za stradale u potresu

Pomoć za osobe koje se nalaze u privremenom smještaju u kontejnerima, kontejnerskim naseljima ili kolektivnom smještaju u organizaciji regionalne ili lokalne samouprave pogođene potresom iznosit će ukupno 15 milijuna kuna, a bit će dodijeljena Sisačko-moslavačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji te Gradu Zagrebu.

Pritom će najviše novca, preko 12 milijuna kuna, dobiti Sisačko-moslavačka županija te Grad Zagreb u iznosu od dva milijuna kuna.

Jednokratna pomoć trebala bi iznositi 2000 kuna po osobi, a najviše do 10.000 kuna po kućanstvu te biti isplaćena do kraja godine.

Otpis potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju

Kućanstvima na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, koja su stradala u potresu, HEP je otpisati potraživanja u visini jedinstvenog računa za isporučenu električnu energiju i za potrošenu toplu vodu za razdoblje od početka 2023. godine zaključno s lipnjem 2023.

Uvjet koji kućanstva moraju zadovoljavati je da su bila nastanjena u stambenim objektima koji su nakon potresa dobili crvene ili žute naljepnice te da se nalaze u zamjenskom smještaju, privremenom smještaju u kontejnerima ili kontejnerskim naseljima te kolektivnom smještaju u organizaciji i na području lokalne samouprave.

Uvjet je i da su korisnici ili članovi njihovih kućanstava korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu, doplatak za pomoć i njegu ili da imaju priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja.

Besplatna autocesta A 11, ali i prijevoz vlakom

Do lipnja iduće godine produžuje se korištenje autoceste A11 Zagreb-Sisak bez naknade. Na taj način pridonosi se aktivnostima na obnovi i oporavku gospodarstava potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

Zanimljiv je podatak da nenaplaćena cestarina za spomenutu dionicu u 2021. godini iznosi 30,0 milijuna kuna, a za 2022. procjenjuje se na 31,7 milijuna kuna. Procjena za prvu polovicu 2023. je 16,2 milijuna kuna – ukupno, 77,9 milijuna kuna.

Do kraja lipnj 2023. nastavlja se i mjera besplatnog prijevoza vlakom, procijenjene vrijednosti na oko 12 milijuna kuna.

Otpis HRT pristojbe

Za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije otpisuju se potraživanja RTV pristojbe od početka nove godine do početka srpnja, s mogućnošću produljenja.

Ukupna novčana pomoć od 2,1 milijardu kuna

Inače, Vlada je do sada donijela tri jednokratne mjere kako bi pomogla umirovljenicima s nižim primanjima. U 2021. godini isplaćen im je tzv. covid dodatak za koji je izdvojeno više od 463 milijuna kuna, a kojim je obuhvaćeno više od 710 tisuća korisnika.

Ove godine isplaćen je energetski dodatak radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata u iznosu od 449 milijuna kuna, kojim je obuhvaćeno više od 689 tisuća korisnika, a zatim tzv. Inflatorni dodatak za više od 693 tisuće umirovljenik u vrijednosti od 470 milijuna kuna.

Pribroji li se tome ova nova pomoć u vrijednosti od 700 milijuna kuna, ispada da je država do sada isplatila gotovo 2,1 milijardu kuna jednokratne novčane pomoći građanima, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari