GRAD POD VODOM

Video | Vlasnica trgovine u Obrovcu: ‘Svu hranu moram baciti, sve mi je uništeno. Šteta je negdje oko 50.000 eura’

U Obrovcu su dobili obalni zid, ali nedovoljno visok za Zrmanju koja je u sat vremena poplavila cijelo središte grada. Prošlo je 70 sati od kada su se građani borili s bujicom, a rijeka još uvijek nije u svom koritu

Veliki vodeni val je prošao, Zrmanja se povlači u korito, ali sada tek na vidjelo izlaze razmjeri štete. Goran Anić iz Obrovca s rodbinom i prijateljima čisti suprugin frizerski salon.

“Salon je bio potpuno pod vodom. I klupe i inventar, sve je poplavljeno. Salon neće raditi barem deset dana dok se sve ne sredi”, kaže nam Goran Anić iz Obrovca

Šime i supruga čiste mulj pomiješan s mazutom i fekalijama, pokušavaju se riješiti smrada koji je ušao u zidove. U kafiću su im propali svi električni uređaji, stolovi i sjedalice

Vlasnik kafića iz Obrovca Šime Bogatić kaže da je svoj lokal renovirao prije godinu dana.

” Svi su zidovi otišli. Dvije godine nisam radio jer se zgrada radila, pa korona i sad taman kad sam počeo dogodilo se ovo”, požalio nam se Šime Bogatić,

Vlasnica trgovine mješovitom robom iz Obrovca Dinka Karamarko svu hranu u trgovini mora baciti. Skladište joj je potpuno uništeno.

“Mi računamo da je šteta negdje oko 50 tisuća eura. I skladište je uništeno, ma sve. Da nam je bar bilo deset tih vreća. Zvali smo, ali nitko nam nije uskočio “, kaže nam očajna vlasnica trgovine Dinka Karamarko.

Najveća šteta ipak je u Srednjoj školi Obrovac. Osoblje, ali i njihovi kolege iz Osnovne škole, krenuli su s čišćenjem

“Poplavilo je cijelo jedno krilo škole, možda jedna četvrtina, šest razreda. I informatička učionica, kancelarije, a stradalo je dosta dokumentacije. Nastave nema, djeca su kući. Vode nemamo, struje nemamo. Vidjeli ste sami, sve je to prljavo, trebat će to dobro dezinficirati, prije nego djecu vratimo u školu”, kaže nam Jurica Ćurko, ravnatelj Srednje škole Obrovac.

Obalni zid, izgrađen prije 15 godina trebao je biti stoljetna zaštita od poplava, ali Obrovčani se pitaju zašto se korito rijeke ne čisti od nakupljenog mulja i pijeska visokog više metara.

“Podizati zid je jeftinije nego čistiti dno, međutim, po toj logici, ako nećemo čistiti dno, ako nećemo odmuljivati i Zrmanju i druge rijeke gdje je to moguće, onda je pitanje gdje bi s tim zidovima završili, odnosno koliki bi oni bili”, kaže Davor Božinović, potpredsjednik Vlade.

“Prije jedno 17 godina, angažirali smo jedan jedini brod (blic) Mi smo to pokušali, imali smo taj aranžman, Grad je to na svoju ruku i sa svojim sredstvima radio, ali brod se pokvario i drugi više nismo mogli naći”, kaže gradonačelnik Obrovca Ante Župan.

Iz Hrvatskih voda kažu da pripremaju čišćenje dna.

“Mi znamo sada, snimljeno je geodetski, koliko ima mulja i gdje. Međutim, rijeka Zrmanja je 14 kilometara dugačka, to je ogroman posao.”, ističe Irina Putica, rukovoditeljica Sektora obrane od poplava Hrvatskih voda

Prikupljanje dokumentacije potrajat će godinu ili dvije, a do tada Obrovčani trebaju biti strpljivi i nadati se da se ovolike količine kiše ne padaju toliko često, izvještava Nikolina Radić za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari