GDJE SLAVITI?

Vlasnici zatvaraju igraonice i rođendaonice: ‘Strah od širenja zaraze uvukao se među roditelje’

Foto: Unsplash/R.D.

Veće su igraonice opstale, a manje…

Posebne mjere provode se u školama i vrtićima diljem zemlje – neki učenici moraju nositi maske, neki su u izolaciji, neki uče od kuće…

Otvaranje škola i vrtića, kako kažu podaci HZJZ-a, bio je dobar potez i nije uzrokovao pogoršavanje i veći broj zaraze, odnosno, širenje koronavirusa. Ipak, strah od zaraze među djecom i dalje traje kod roditelja, pa se dječji rođendani odvijaju kod kuće, ili na otvorenom, u užem krugu obitelji i prijatelja, ili se, jednostavno, ne slave.

U velike je to probleme dovelo mnogobrojne poduzetnike koji su proteklih godina otvorili sve popularnije igraonice i rođendaonice, a koji su sada prisiljeni zatvarati svoje tvrtke. Ervin Horvat samo je jedan takav primjer – morao je zatvoriti svoju igraonicu u Zagrebu nakon početka karantene koja je, prije epidemije, bila uvijek puna, nema vikenda da se u njoj nije slavilo:

“Utjecaj korone je bio takav da je došlo do zatvaranja igraonice i rođendaonice. Ove godine odrađen je samo prvi i drugi mjesec, a svoju sam igraonicu zatvorio 15. ožujka. Veliki strah uvukao se kod roditelja već na samom početku pandemije, isti još i traje”, rekao je za RTL.hr.

Poticaj od države je bio nikakav, kaže:

“Do definitivnog zatvaranja došlo je zbog prevelikih mjesečnih troškova; manje igraonice su se zatvorile, velike su uspjele opstati. Pomoć od države bila je ravno nula kuna“, zaključio je E.H.

Pravila u igraonicama

Iako je HZJZ propisao upute za igraonice, nije zabranio njihov rad. Na upit Hrvatskoj gospodarskoj komori, dobili smo odgovor o pravilima HZJZ-a koja koja vrijede u igraonicama:

Pojačana osobna higijena.

Treba izbjegavati dodirivanje usta, nosa, očiju. Potrebna je higijena ruku. Prije i nakon svake aktivnosti, svi prisutni sudionici i djeca trebaju dezinficirati ruke.

Fizička udaljenost.

Za cijelo vrijeme trajanja igranja i druženja, preporuča se održavanje fizičkog razmaka od metra između prisutnih zaposlenika i korisnika (djece). Ako aktivnost podrazumijeva pojačanu razinu kretanja sudionika u prostoru ili se radi o športskoj aktivnosti (primjerice turnir), potrebno je definirati broj prisutnih osoba prema kriteriju površine prostora (1 osoba na 7 metara).

Dezinficijens.

Sredstvo za dezinfekciju potrebno je češće koristiti.

Kašljanje/kihanje.

Kod kašljanja i kihanja, prekrivaju se usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem. Potom je potrebno dezinficirati ruke nakon kihanja/kašljanja i okrenuti lice od drugih.

Posude.

Čaše, drugo posuđe i slične predmete ne treba dijeliti s drugim osobama.

Maske za lice.

Zaposlenicima se preporuča nošenje, djeca ne trebaju nositi maske.

Mjerenje temperature.

Zaposlenici prije dolaska mjere temperaturu koja ne smije biti preko 37,2 . Ne dolaze na posao ako se osjećaju bolesno.

Od ostalih uputa se preporuča aktivnost na otvorenom, te se upozoravaju roditelji da njihova djeca ne dolaze u igraonice ukoliko su bolesna ili se osjećaju loše. Isto vrijedi i za same roditelje. Vodi se i evidencija prisutnih korisnika i zaposlenika.

Sve su svemu, brojne upute i nesigurnost kod roditelja doveli su cijelu jednu poslovnu granu u vrlo nezavidan položaj, a s dolaskom lošijeg vremena i nemogućnošću slavljenja rođendana na otvorenom i mnoge roditelje pred veliku dilemu – gdje slaviti i da li uopće slaviti djetetov rođendan s prijateljima ili samo u krugu obitelji?

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari