CIJENA OBNOVE ZGRADA NAKON POTRESA

Zanimljive razlike u Vladinom troškovniku za obnovu Zagreba: Žuta naljepnica 2,5 milijuna, crvena i do tri milijuna kuna

Foto: Pixsell

Fascinantna je i razlika između cijele obnove i gradnje zamjenske odnosno nove građevine

Potresom oštećene građevine, zgrade, kuće i stanove treba popraviti, ali i platiti. Jutarnji list donio je Vladin troškovnik za obnovu Zagreba – koliko će koja zgrada s kojom naljepnicom koštati?

Konstrukcijska obnova zgrade u centru Zagreba od, primjerice, 900 četvornih metara, koju će sufinancirati država i lokalna samouprava, a koja je u potresu 22. ožujka umjereno oštećena (žuta naljepnica), stajat će u prosjeku 2,5 milijuna kuna, odnosno oko 392 eura po četvornome metru bez PDV-a, za rohbau. Obnova građevine iste kvadrature koja je, pak, dobila crvenu naljepnicu mogla bi se popeti i na tri milijuna kuna ili do 444 eura po četvornome metru.

Fascinantna je i razlika između cijele obnove i gradnje zamjenske odnosno nove građevine – procjena je da cjelovita obnova zgrada s crvenim naljepnicama stoji prosječno 739 eura po četvornome metru, a gradnja nove građevine 960 eura također po četvornome metru.

Do ovih izračuna došli su stručnjaci s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, a riječ je o prosječnim vrijednostima cijena obnove koje su se sada prvi put pojavile u nekom službenom dokumentu što ga je dalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, piše Jutarnji list.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari