PRVA LINIJA BORBE S VIRUSOM

Vozač saniteta Berošu: ”Ovo sam odijelo s vrećama za smeće oblačio 26 puta; ”Nagrađen” sam sa 69 kuna i 12 lipa…

Foto: Pixsell/T.Cerovac

Net.hr je porazgovarao s Tomislavom Cerovcem, vozačem saniteta i sindikalnim povjerenikom, o modelu izračuna „nagrade“ za one koji rade s koronavirusom i iznosima koji su ovih dana šokirali stotine vozača saniteta u cijeloj Hrvatskoj

Točno dvadeset i šest puta je u prosincu oblačio i svlačio odijelo u kojem se radi s oboljelima od koronavirusa. U tom odijelu je i vozio i pomagao oko osoba sa sumnjom da su bolesni od koronavirusa, a često su to bile osobe s mnogim drugim bolestima, ponekad i teško pokretne.

A sada je za to sve dobio točno 69 kuna i 12 lipa više nego da je radio  samo „običan posao“, za običnu plaću, piše Net.hr

Rezultat je to odluke koju je ponosno donijela Vlada na sjednici 7. prosinca prošle godine, Odluke o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti Covid-19.

Nakon višemjesečnog pritiska, i zdravstvenih radnika, ali i široke javnosti, da bi zdravstvene radnike koje rade u nevjerojatno složenim uvjetima nakon što je buknula pandemija, trebalo i posebno platiti za to sve što rade, nakon poruka nekih političara da niti „puta dva“ ne bi bilo dovoljno, nakon primjera iz susjednih zemalja u kojima se ozbiljno financijski nagradilo ljude koji rade u borbi protiv koronavirusa, Vlada je tek početkom prosinca donijela odluku o nagradi, a u odluci je navedeno da se „radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti covid-19“ isplaćuje nagrada u  „iznosu od 10 posto od osnovne plaće radnika, a isplaćuje se uz plaću radnika.“

U daljnjoj razradi Odluke se kriju i finese, da se nagrada isplaćuje „radniku za vrijeme koje je sukladno rasporedu poslodavca/ravnatelja doma zdravalja proveo na obavljanju poslova u ustrojstvenim jedinicama/djelatnostima koje pružaju skrb oboljelima od bolesti COVID-19“.

‘Prezir, a ne nagrada’

Naš sugovornik, Tomislav Cerovac, dugogodišnji vozač Saniteta iz Karlovca, suočio se pak na vlastitoj koži da se i ta Odluka, koja je već i s tih 10 posto vrlo skromna, može tumačiti tako da bude još skromnija. I gotovo neugodno tužna.

„Ne radi se o 69 kuna, ne radi se tu uopće o novcu. Nego o odnosu prema ljudima. Ovo je gesta prezira, a ne nagrada. Ovo je sramota za cijeli sustav.“, komentira svoju nagradu Tomislav Cerovac. No, on istupa u ime svih obespravljenih kolega vozača saniteta, i kao povjerenik sindikata „Medicinske sestre i tehničari zajedno“.

Već smo više puta pisali o problemu vozača saniteta čija pozicija je ostala nesređena još od reforme hitne službe koju je 2011. povela šefica Hitne, Maja Grba Bujević, danas saborska zastupnica HDZ-a i donedavno istaknuta članica Stožera. Tada su razdvojeni vozači hitne službe i saniteta – u nekim županijama svima je ostao isti koeficijent, odnosno, ista visina plaće, ali u mnogim županijama su vozači saniteta završili mnogo lošije. U velikoj većini županija i u Gradu Zagrebu, vozači saniteta primaju plaću po koeficijentu 0,77, a vozači Hitne po koeficijentu 0,95, što znači – prosječno tisuću kuna manje mjesečno. Od tada do danas sindikalni predstavnici vozača saniteta pokušavali su s nekoliko ministara zdravstva riješiti taj problem, ali nikako se nije nalazilo vremena za njih.

U ožujku 2020., kada je buknula koronakriza, vozači saniteta su stavljeni pod kapu Hitne. Načelnica Kriznog stožera Maja Grba Bujević je 19. ožujka potpisala i „prioritetnu obavijest“ svim domovima zdravlja i zavodima za hitnu medicinu u Hrvatskoj u kojoj je eksplicite navedeno da „sve pacijente sa sumnjom na covid-19, a koji su dobrog općeg stanja i nisu životno ugroženi prevoze sanitetski prijevoz bez obzira da li su u Zavodima za hitnu medicinu ili Domovima zdravlja“.

Ignoriranje problema vozača saniteta

Bila je to obavijest koja je značajno povećala obim posla vozačima saniteta. Vozili su sve više covid-19 pacijenata, često i bez odgovarajuće zaštitne opreme, a većina njih i dalje za značajno manje plaće od vozača hitne pomoći.

I dalje raste pritisak oko posla. U ovom trenutku sanitet prevozi sve oboljele iz Covid-19 ambulanti i ambulanti za osobe sa sumnjom na Covid-19. I dalje dolazi do problema sa zaštitnom opremom. Primjerice, pod normalno im dolaze vreće za smeće koje trebaju koristiti kao zaštitne nazuvke.

A sada im je još stigla i – „nagrada“, prenosi Net.hr

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari