SRAMOTA

Vozači saniteta danas kreću u bijeli štrajk: ”Nalazimo se na prvoj crti, a tretiraju nas kao da smo ništa!”

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Više od 700 vozača saniteta zbog, kako navode, nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata i drugoga od utorka, 16. veljače organiziraju bijeli štrajk.

“Vozači Saniteta i sindikati zbog nezakonito oduzetog koeficijenta, neisplate posebne nagrade za skrb covid-19 pacijenata, obavljanjem poslova iz djelatnosti Hitne medicine u sanitetima širom Hrvatske, što je zakonski zabranjeno, ne prepoznavanja vozača i sestre/tehničara u Sanitetu od strane sustava zdravstva te konstantnog marginaliziranja organiziraju u utorak bijeli štrajk u sanitetskim prijevozima diljem Hrvatske”, navode organizatori štrajka Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, piše Net.hr

Vožnja po pravilniku

Poručuju kako će, iako je u Ministarstvu usuglašeno povećanje koeficijenta, dok se to zaista i ne dogodi, voziti isključivo i samo prema pravilniku. Napominju kako vožnja po pravilniku, koji ne funkcionira u praksi za pacijente, znači da se prijevozi naručuju 24 sata unaprijed do 150 kilometara, od 150 kilometara 48 sati unaprijed, a prestaje i kršenje prometnih propisa, voze bez svjetlosne i zvučne signalizacije.

Otpusti s odjela bolnica se naručuju 24 sata unaprijed, ističu i dodaju kako se premještaji između bolnica sa ili bez sestre/tehničara naručuju 24 sata unaprijed. Naglašavaju kako se prati i tehnička ispravnost vozila te da će se u vozilu prevoziti onoliki broj pacijenata koji je propisan tehničkim karakteristikama vozila. Iznimno, radi trenutne covid situacije, u danu će se voziti covid pacijenti u bolnicu, napominju, piše Net.hr

Vozači podsjećaju kako problem traje od 2011. godine razdvajanjem Hitne i Saniteta te napominju kako je Sanitetu oduzet koeficijent 0.95 i  dodijeljen 0.776. Tvrde kako rade protuzakonito hitne prijevoze i navode da im se prijeti sankcijama ako ne žele kršiti Zakon.

Sramotna posebna nagrada

Novinarka Net.hr-a, Đurđica Klancir, razgovarala je s Tomislavom Cerovcem, vozačem saniteta i sindikalnim povjerenikom, o modelu izračuna “nagrade” za one koji rade s koronavirusom i iznosima koji su iznenadili stotine vozača saniteta u cijeloj Hrvatskoj.

Iako je često oblačio i svlačio odijelo u kojem se radi s oboljelima od koronavirusa, u tom odijelu je i vozio i pomagao oko osoba sa sumnjom da su bolesne od koronavirusa, a često su to bile osobe s mnogim drugim bolestima, ponekad i teško pokretne, za to sve dobio je 69 kune i 12 lipa više nego da je radio samo “običan posao”, za običnu plaću.

Rezultat je to odluke koju je ponosno donijela Vlada na sjednici 7. prosinca prošle godine, Odluke o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti Covid-19. U odluci je navedeno da se “radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti covid-19 isplaćuje nagrada u iznosu od 10 posto od osnovne plaće radnika, a isplaćuje se uz plaću radnika.”

Cerovac, dugogodišnji vozač Saniteta iz Karlovca, suočio se pak na vlastitoj koži da se i ta Odluka, koja je već i s tih 10 posto vrlo skromna, može tumačiti tako da bude još skromnija. “Ne radi se o 69 kuna, ne radi se tu uopće o novcu. Nego o odnosu prema ljudima. Ovo je gesta prijezira, a ne nagrada. Ovo je sramota za cijeli sustav”, komentira svoju nagradu Cerovac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari