VREMENSKA PROGNOZA: Hladnije još samo danas! Od sutra nam se ponovno vraća ljeto

Ljeto zaista stiže, bit će i vrućine i kupanja i za one koji godišnji koriste uobičajeno u srpnju i kolovozu

Lipanj je u kopnenoj Hrvatskoj najkišovitiji mjesec u godini i ovdje je svakako pokazao svoje pravo lice. Dapače, u nekim je dijelovima Hrvatske palo više kiše od klimatološke normale i time se ovaj svrstao u kišoviti niz parnih proteklih lipanja. Zanimljivo, zaista, unazad deset godina svih parnih smo godina imali kišni lipanj, a skoro svih neparnih sušan.

Valjalo bi ovo zapamtiti i za sljedeću godinu. Iako vam se možda čini takvim, hladan nije! Hladna mu je doduše posljednja trećina, no već u prvome dijelu iskusili smo pravu ljetnu toplinu, ulovili smo čak i jedan pravi val vrućine.

Ovakve situacije nisu previše rijetke, a o tome svjedoči i pučka vremenska poslovica vezana uz današnji spomendan svetog Petra i Pavla koja upozorava da pravo ljeto stiže tek 29. lipnja. I zaista stiže, bit će i vrućine i kupanja i za one koji godišnji koriste uobičajeno u srpnju i kolovozu. Vrijeme će se već ovoga vikenda stabilizirati.

MORE

Za razliku od kopna gdje će ipak biti povremenih pljuskova, na moru to ugodno ljetno vrijeme podrazumijeva i izostanak kiše što će svakako utješiti one koji ovoga vikenda kreću na godišnji odmor. Ili već jesu na obali i čekaju da se vrijeme stabilizira.

Vikend će na Jadranu biti pretežno sunčan, a povremeno se više oblaka očekuje sutra ujutro na srednjodalmatinskim otocima, u nedjelju ujutro u Istri i na Kvarneru, a sredinom dana na srednjem Jadranu. To su oblaci koji u pravilu ne donose kišu, ali će pod njima ipak biti vlažno i neugodno.

Srećom, samo nakratko, svega par sati. Subota vruća i sparna, maestral će donijeti ugodu samo na dijelu obale od Zadra do Trogira i na otocima. Noć ponovno topla, većinom od 20 do 22 °C, a danju od 28 do 31 °C. U nedjelju će bura donijeti osvježenje, dnevna temperatura 2 do 3 stupnja niža, a i more će se i dalje miješati i još uvijek ostati prilično friško.

KOPNO

Već sutra na kopnu značajno više sunca nego jučer i danas. Vrlo malo kiše može biti još ujutro ponegdje u Slavoniji, ali i u Moslavini, na Kordunu i na plitvičkom području. Ako putujete prema moru, rano ujutro bit će na A1 i D1 kolnici skliski, a vidljivost smanjena zbog kiše ili sumaglice.

Poslijepodne je pljusak moguć na širem zagrebačkom i sisačkom području, a kasnije navečer još češći i jači u Gorskom kotaru i dijelu Karlovačke županije uz granicu sa Slovenijom. Vjerujem da vam u ovakvim danima uopće ne pada na pamet odlazak na kupanje na neku od karlovačkih rijeka, no svejedno savjetujem da to sutra ne činite. Na Dobri, pa i Korani, mogao bi vas zahvatiti jači pljusak.

Subota će ipak u velikom dijelu unutrašnjosti biti barem djelomice sunčana, suha, pomalo vjetrovita, ali puno ugodnija od četvrtka i petka. Sredinom dana bit će čak i vruće i svakako dosta sparno. Već će jutarnja temperatura biti viša od današnje, uglavnom od 15 do 19, a danju će dosegnuti i do 28 °C. U nedjelju još sunčanije, suho, ali ipak svježije nego u subotu. Da se ne radi o prvom danu srpnja, vjerojatno bih čak koristila termin „zubato Sunce“.

U noći na nedjelju stiže nam manja doza hladnijega zraka pa će nedjeljno jutro biti vrlo svježe, od 10 stupnjeva u gorju do oko 13 u nizinama. Danju od 20 u gorju do oko 25 °C u sjevernim područjima. To je ujedno i posljednji hladan prodor u dosegu meteoroloških karata, idući tjedan donosi nam napokon ugodno ljetno vrijeme.

Iz svega je ovoga jasno da će vrijeme biti povoljno za praćenje utakmice na otvorenom. U cijeloj će zemlji biti suho, a zvijezde će se, osim na ekranima, vidjeti i na nebu. Na moru će biti toplo uz 24 do 27 °C. U unutrašnjosti 20 do 22, a samo će u Baranji vjetar malo pokvariti dojam ugodnoga vremena. Jasno, ne treba posebno isticati da vjerujem da će i nakon utakmice svima biti toplo pri srcu.

Detalje o nadolazećim danima donosimo u sljedećim tekstovima, a tv-prognoze možete pratiti svakoga dana nakon RTL-a Danas, u 19:40, a vikendom u 19:15!

Na vaša pitanja odgovoramo i na fejsu na linku https://www.facebook.com/RtlVrijeme/.

Dunja Mazocco Drvar

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views