GOLEMI PROBLEM: Kolika je zapravo rupa u mirovinskom sustavu? Evo izračuna poznatog poduzetnika!

Nenad Bakić ističe da se rupa u mirovinskom sustavu povećava i za 2018. godinu iznosi 18,6 milijardi kuna

Mirovinska reforma koju Vlada priprema izazvala je mnoštvo reakcija, a da problem itekako postoji ustvrdio je Nenad Bakić, koji je u analizi na vlastitom blogu Eclectica izračunao kolika je zapravo rupa u hrvatskom mirovinskom sustavu.

Izvor: Eclectica.hr

Konkretno, gledajući Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, iz kojeg se isplaćuju i dječji doplatci (1,4 milijardi kuna godišnje), dio novca koji nedostaje iz godine u godinu se povećava. Rupa je djelomično zakrpana 2014. prebacivanjem imovine osiguranika s beneficiranim stažem, no nakon toga raste te će do 2020. godine iznositi gotovo 20 milijardi kuna.

Izvor: Eclectica.hr.

“Sad na to nasadite demografske projekcije i bit će vam jasno u kojem smjeru ovo ide. Nešto se svakako mora poduzeti”, ističe Bakić.

Kritičan je i prema ulaganjima mirovinskih fondova, koji će, tvrdi, u ovoj godini skoro sigurno završiti oko nule ili negativno. “Bit će zanimljivo pratiti rasplet ove priče”, zaključuje Bakić.

Vijesti.hr
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL, Eclectica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari