PROGNOZA

Vremenska prognoza nije nimalo optimistična, Vakula savjetuje: ‘Groblja je najbolje posjetiti do vikenda!’

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Trenutačno prognostički izračuni nisu nimalo optimistični za ‘suhi’ blagdan Svih svetih i Dušni dan, posebice ne na Jadranu i područjima uz njega

Ostvarile su se višednevne prognoze za oblačniji utorak od ponedjeljka, a kiša je uglavnom padala na sjevernom Jadranu. “No, trenutačno prognostički izračuni nisu nimalo optimistični za suhi blagdan Svih svetih i Dušni dan, posebice ne na Jadranu i područjima uz njega. Stoga je groblja najbolje posjetiti do vikenda – tijekom ‘vladavine’ anticiklone, uz koju će biti suho i stabilno, iako posvuda ne i sunčano i toplo”, prognozirao je za HRT meteorolog Zoran Vakula.

Povezani VIDEO (od 26.10. navečer)

“U anticikloni će u srijedu uz obalu od jutra prevladavati sunčano, dok će u kopnenim predjelima u ovim stabilnim uvjetima magle i niske naoblake lokalno biti i dio prijepodneva. Puhat će umjerena bura, na sjevernom dijelu i jaka s olujnim udarima.

U nastavku dana u središnjim i sjeverozapadnim predjelima pretežno sunčano, na suncu i razmjerno ugodno s temperaturom oko 14 stupnjeva. Rijetko je uz rijeke moguća dugotrajna magla ili niska naoblaka uz koju će biti i nešto hladnije”, prognozirala je za RTL Damjana Ćurkov Majaroš.

Temperature zamjetno niže

Prometovanje na dijelu Jadrana će od petka ponovno ograničavati bura, a u nizinama je moguća česta i ponegdje gusta i dugotrajna magla. Temperature zraka bit će zamjetno niže od prosječne. Početkom studenoga je sve veća vjerojatnost toplijeg, ali i kišovitijeg vremena.

“I u srijedu će jug Hrvatske biti naše najtoplije područje. Ujutro temperatura zraka samo u unutrašnjosti niža od 10 °C, a poslijepodne najčešće 20 i 21 °C. I pritom sunčano, uz prevladavajuće umjerenu buru, poslijepodne ponegdje prolazno jugozapadnjak.

Podjednako i na dijelu srednjeg Jadrana, a vjetrovitije i valovitije na sjeveru Dalmacije, uz lokalno i olujne udare bure te valovito more. Najniža temperatura zraka od 11 do 14 °C, u unutrašnjosti od 2 do 8 °C, a najviša između 17 i 21 °C.

Na sjevernom Jadranu svježije, osobito u Velebitskom kanalu i vjetrovitije, s olujnim udarima bure. I dok će se uz sunčano vrijeme uz more, pa još u zavjetrini, činiti i toplije od oko 18 °C – u maglovitim i oblačnim gorskim kotlinama jutra će djelovati i hladnijima od vjerojatno izmjerenih oko 2 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj sunčanije i većinom toplije nego u utorka, ali i dalje za doba godine razmjerno svježe, posebice u područjima gdje će se jutarnja magla i niski oblaci dulje zadržati. Jutarnji temperaturni minusi na 2 metra visine bit će rijetki, ali ne i pri tlu – pa imate li osjetljivo cvijeće – zaštitite ga”, poručio je Vakula.

Idućih dana na kopnu i moru

“Slabog jutarnjeg mraza pri tlu bit će i u Slavoniji, Baranji i Srijemu, kao i česte, ponegdje i dugotrajne magle i niskih oblaka, nakon kojih slijedi sunčano, ali ne i odviše toplo vrijeme.

I u četvrtak i petak još diljem Hrvatske stabilno, na Jadranu i u gorju i sunčano, a u nizinama česta i gdjegod dugotrajna magla i niski oblaci koji će onemogućavati znatniji dnevni porast temperature.

U subotu se pak povećava vjerojatnost za mjestimice malo kiše u gorju, te osobito u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu, dok će se prema njegovu jugu zadržati suho pa i prevladavajuće sunčano, ali uz ipak većinom više oblaka nego u četvrtak i petak, kada će povremeno biti i vedro. Na sjevernom će dijelu puhati uglavnom bura, u četvrtak još s lokalno olujnim udarima, a od petka će se sve češće pojavljivati jugo”, prognozirao je Vakula za HRT, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari