VRIJEDNOST 14 MILIJUNA KUNA: U staroj Sušici planira se oformiti tematski park – goransko selo s etno zbirkom!

Pripremljen je projektni prijedlog koji definira stavljanje u funkciju cijelog prostora na kojem bi bio i dio turističke namjene (goransko selo s etno zbirkom) s manjim ugostiteljskim objektom, gdje bi se mogli organizirati i smještajni objekti.

Župan Zlatko Komadina i pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar predstavili su odluke donesene na prethodnom Kolegiju Župana. Teme su bile raspored sredstava institucijama u nadležnosti Županije i projekti razvitka Gorskog kotara.

U uvodnom dijelu župan Komadina izvijestio je o rasporedu sredstava institucijama za koje je zadužena Županija. Vatrogasnoj zajednici dodijeljeno je 1.7 milijuna kuna za redovno financiranje, a Nastavnom zavodu za javno zdravstvo milijun kuna za niz programa u nadstandardu. Najviše riječi na Kolegiju Župana bilo je o lokalitetima koje bi se moglo staviti u funkciju očuvanja prirodne baštine, turizma i rekreacije, kao što su centar Beli, Stara Sušica i Platak, rekao je župan.

Pročelnica Melita Raukar predstavila je nekoliko projekata koje je upravni odjel realizirao i koje tek planira.

U Staroj Sušici Županija je stekla vlasništvo nad kompleksom od skoro 4 hektara površine i namjerava ga usmjeriti prema razvoju poljoprivrede. U 2016. godini dovršeno je uređenje upravne zgrade u koju je centar smješten i ona je počela s radom. U okolici je posađen matičnjak autohtonih sorti jabuka i krušaka, a tijekom ove godine planirana je realizacija sadnje bobičastog voća.

Također je pokrenuta izrada dokumentacije za pogon za preradu voća i džemova te punionicu meda. Ideja je iskoristiti prednosti tog područja kako bi pogon uz proizvodnju poslužio i za edukaciju ljudi o uzgoju i preradu voća.

Pripremljen je projektni prijedlog koji definira stavljanje u funkciju cijelog prostora na kojem bi bio i dio turističke namjene (goransko selo s etno zbirkom) s manjim ugostiteljskim objektom, gdje bi se mogli organizirati i smještajni objekti. Tu bi bili i manji sportski objekti, a moguće je postojeće objekte obnoviti i time dobiti manju sportsku dvoranu. Također se u blizini nalazi i objekt koji će JU Priroda urediti kao centar za posjetitelje za velike zvijeri.

Kako je raspisan poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” za očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodne baštine, ideja je dio projekta Stare Sušice kandidirati na taj poziv i time staviti u funkciju dio poljoprivrednih objekta te dio prostora urediti kao poučnu tematsku stazu.

Time bi dobili novo izletište s nekoliko vrsta sadržaja koji bi obogatili ponudu Gorskog kotara i stvorili polaznu točku za informiranje turista o zaštićenim područjima koji se tamo nalaze. Vrijednost projektnog prijedloga je ukupno 14 milijuna kuna, a procjenjuje se da bi se na ovaj natječaj moglo prijaviti 8 milijuna kuna.

Osim Stare Sušice, na Kolegiju župana podnesena su izvješća o ulaganjima o dosadašnje projekte. U šetnicu uz Lokvarsko jezero od 2012. do 2016. godine uloženo je 1.2 milijuna kuna, a u projekt Čelimbaša od 2013. do 2016. više od 2 milijuna kuna. UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj će nastaviti pratiti projekte kroz aktualni natječaj za selektivne oblike turizma, a uskoro će biti objavljen poziv prema gradovima i općinama za financiranje kapitalnih objekata u turizmu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views