STIŽE VELIKA PROMJENA

Vrijeme bi moglo biti opasno! Upaljen meteoalarm: Meteorologinja otkrila kada se očekuje stabilizacija

Utorak će biti pretežno oblačan i kišovit, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Ponegdje, posebice u Dalmaciji, bit će neverina

Utorak će biti pretežno oblačan i kišovit, osobito na Jadranu i područjima uz njega. Ponegdje, posebice u Dalmaciji, bit će neverina. Na većem dijelu Jadrana umjereno i jako jugo, a na sjeveru bura, prognoza je HRT-a.

“U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno vrijeme, no još ujutro u Podunavlju sunčana razdoblja. Kiša je vjerojatnija u zapadnim predjelima, osobito od sredine dana, a navečer će je biti gotovo posvuda. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Najviša temperatura između 18 i 20 stupnjeva”, prognozira Kristina Klemenčić Novic, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U oblačnijoj središnjoj Hrvatskoj malo svježije. Od jutra mjestimična kiša uz granicu sa Slovenijom te na širem karlovačkom i sisačkom području, a zatim i drugdje. Umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Sjeveverni i sjeveroistočni vjetar puhat će i u gorskim krajevima. Duž obale sjevernog Jadrana jugo i istočnjak koji će okrenuti na buru i navečer jačati, pa će u noći podno Velebita biti i olujnih udara. Uz mnoštvo oblaka povremeno će padati kiša, ponegdje obilnija i praćena grmljavinom, osobito u Gorskom kotaru. Najviša temperatura od 14 u gorju do 18 stupnjeva na otocima.

Podjednako i malo toplije u pretežno oblačnoj Dalmaciji. U prvom dijelu dana kiša te neverini, a popodne su izgledna kraća sunčana razdoblja. Jako jugo, prema otvorenom moru na udare i olujno, od sredine dana će postupno slabjeti.

I na krajnjem jugu Hrvatske u početku još jako jugo, na otvorenome s olujnim udarima, pa će more biti valovito i jače valovito. Uz mnoštvo oblakai kiša, osobito u noći i prvom dijelu utorka, kad ponegdje može biti izraženijih pljuskova te grmljavine. Najviša temperatura oko 18 stupnjeva.

DHMZ je za utorak izdao žuto upozorenje za cijelu Dalmaciju, Velebitski kanal, Istru i Kvarner te za Gospićku, Riječku, Splitsku i Dubrovačku regiju.

U srijedu kiša pa stabilnije vrijeme

U srijedu uglavnom bura, osobito podno Velebita na udare i olujna. U unutrašnjosti u većini umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Sa zapada slijedi postupan prestanak kiše i smanjenje naoblake.

Od četvrtka će biti sve sunčanije, uz porast najviše dnevne temperature zraka. Jutra će ipak biti svježija, u unutrašnjosti uz ponegdje moguću kratkotrajnu maglu. Bura će slabjeti i već u četvrtak okretati na sjeverozapadni i zapadni vjetar.

Uz sve više sunčana vremena i na Jadranu, dnevna temperatura zraka prema petku u porastu. No srijeda još dosta nestabilna s kišom, uglavnom u Dalmaciji, dok će na sjevernom Jadranu oblake rastjerivati bura, koja će podno Velebita na udare biti i olujna. Bura će kratko zahvatiti i dio srednjeg Jadrana, ali već u četvrtak će biti u slabljenju i okretanju na sjeverozapadnjak i zapadnjak.

HAK upozorava vozače na mokre kolnike

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog mjestimice obilnije kiše moguće je zadržavanje veće količine vode na kolniku te odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali, upozoravaju u utorak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Zastoji su povremeno mogući na dionicama cesta gdje traju radovi. Vozače HAK upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Od danas do 7. lipnja zbog radova ponovno se zatvara izlazni krak čvora Učka iz smjera Rupe u smjeru Opatije i Pule (A7). Obilazak je čvor Jurdani -DC8-kružno raskrižje Matulji-Opatija/Pula.

Od danas u 11 sati do 14. srpnja u 15 sati, zbog radova, bit će zatvorena državna cesta DC307 između Mokrica i čvora Zabok. Obilazak je DC307-DC14-čvor Andraševec-ŽC2197-Oroslavje-DC307 (Mokrice).

U prekidu su katamaranske linije Vis-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik i Korčula-Hvar-Split te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari