APOKALIPTIČAN SCENARIJ

Meteorologinja dala uzbunjujuću prognozu: ‘Podaci su alarmantni. Ova situacija neće ići na bolje’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Posljedice suše uključuju nesigurnost u opskrbi vodom, što dovodi do raseljavanja stanovništva

Sljedeća kriza s kojom bi se Europa mogla suočiti mogla bi biti kriza pitke vode. Velike suše koje su Europu poharale prošloga ljeta, kao i redukcije pitke vode koje su radi toga uslijedile diljem Europe, pa tako i u Hrvatskoj, dale su naslutiti svu težinu ovog problema.

Situacija je posebno kritična u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj, odakle već pristižu ozbiljna upozorenja da bi ovo ljeto moglo biti zapamćeno po dodatnim sušama i manjim zalihama hrane.

“Suša u Europi traje od 2018. godine”, kaže meteorologinja Tea Blažević na N1. “Situacija je najkritičnija na području Španjolske, Francuske i sjeverne Italije gdje je zima bila pretopla i oborine su bile skromne pa se rezerve vode u tlu nisu stigle regenerirati od prošlogodišnje suše za koju kažu da je jedna od najgora u pdosljednjih 500 godina”,pojašnjava.

Sve češći sukobi oko vode

Iako u Hrvatskoj situacija nije ovako loša, Mediteran je jedno od žarišta klimatskih promjena.

“Ono s čim ćemo se morati nositi u budućnosti jest suša, ekstremne temperaturne vrijednosti, toplinski valovi”, upozorava Blažević te navodi kako dugoročne prognoze pokazuju da svi ljetni mjeseci pred nama nose toplinske valove i iznadprosječne temperature.

“Ova situacija neće ići na bolje”, upozorava meteorologinja.

Posljedice suše uključuju nesigurnost u opskrbi vodom, što dovodi do raseljavanja stanovništva, ali i sve učestalijih sukoba oko vode, pojasnila je Blažević, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari