PROGNOZA VREMENA

VRIJEME Hoće li drugi mjesec opravdati nadimak veljača-prevrtača? Evo što kaže meteorolog!

Danas ujutro i prijepodne još pretežno vedro, uz rijeke često s maglom, koje može nakratko biti i na moru, ne samo uz zapadnu obalu Istre nego lokalno i južnije. Posvuda još i hladno, osobito na kopnu i vrlo hladno

Iza nas je siječanj koji je bio, kad se sve zbroji i oduzme, malo topliji od prosjeka. U unutrašnjosti oko 1 stupanj, a na moru oko 2-3 stupnja više od najnovijeg tridesetogodišnjeg prosjeka. Imali smo i dva hladna vala, u dobrom dijelu unutrašnjosti i snijega, iako ne (pre)velikim, mnogima i željenim količinama.

Mjesečni ekstremi čekali su drugu polovicu mjeseca i drugi, kraći, hladni val koji je stigao vrlo naglo.

Najniža temperatura ovog mjeseca zabilježena je 21. siječnja, samo tri dana nakon ponegdje iznimne, lokalno rekordne topline i južine. Najviša temperatura bila je gotovo 22 stupnja u Lipiku, a rušeni su taj dan siječanjski rekordi u Slavonskom Brodu, Požegi, Metkoviću…

Kraj mjeseca obilježila je snažna anticiklona i za siječanj neobična vedrina, a slično krećemo i u veljaču. Približavaju se doduše oslabljeni poremećaji sa sjevera, ali tek će nas ta hladna fronta okrznuti danas navečer.

ČETVRTAK

Ujutro i prijepodne još pretežno vedro, uz rijeke često s maglom, koje može nakratko biti i na moru, ne samo uz zapadnu obalu Istre nego lokalno i južnije. Posvuda još i hladno, osobito na kopnu i vrlo hladno.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj postupan porast naoblake, osobito tamo krajem dana i u noći na petak kada sporadično može pasti i koja kap kiše. No, vjetar ostaje slab, a temperatura slična ili čak za nijansu viša od jučerašnje. Bit će oko 8-9 stupnjeva.

Naoblačenje i na istoku, ovdje navečer kiša nešto izglednija, osobito u sjevernijim krajevima i Podunavlju. Zapuhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura malo viša, bit će oko 9 stupnjeva.

U Dalmaciji sunčano, osobito na jugu, a onda postupan porast naoblake. Tek na otocima slab do umjeren sjeverozapadnjak, a temperatura između 12 i 15 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu i u gorju sve oblačnije, ali suho i posvuda podjednako svježe, posvuda između 10 i 14 stupnjeva. Kasnije navečer će zapuhati bura.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Slijedi nam opet razmjerno stabilno, suho i većinom sunčano vrijeme u unutrašnjosti, ujutro s mjestimičnom maglom, češćom od nedjelje.

U petak sjeverac, ali zatim mirnije i manje hladno, osobito idućeg tjedna kada će značajnije porasti dnevna temperatura. Od ponedjeljka osjetno toplije od prosjeka.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na Jadranu dosta sunca. U petak vjetrovito, osobito pod Velebitom i u Dalmaciji s umjerenom te jakom burom i tramontanom, a mogući su i olujni udari. Sve mirnije za vikend, ali zato raste vjerojatnost za kratkotrajnu maglu, a u novom tjednu i niske slojevite oblake, osobito u utorak.

Temperatura bez veće promjene.

VELJAČA

Veljaču inače u klimatologiji povezujemo s prevrtljivim vremenom. U prosjeku je malo toplija od siječnja, na kopnu je to nerijetko i najsuši mjesec u godini. Prevrtljivosti idućih dana nema na vidiku, a barem će u prvoj polovici izostati i značajnije oborine. Ipak, ima nade u nešto zimskije prilike u zadnjoj trećini mjeseca, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari