PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA

VRIJEME Prvi dani veljače u znaku bure i tramontane, što nas čeka u idućim danima?

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Više oblaka očekuje se ujutro i prijepodne, osobito u unutrašnjosti, gdje lokalno može biti i slabih oborina na granici između kiše i snijega

Prvi dani veljače su u znaku bura i tramontane pri tlu, ali u višim slojevima atmosfere iznad nas juri mlazna struja. Upravo je ona razmjerno brzo pogurala jučerašnju ciklonu dalje na jugoistok, a s njom će nam, usprkos grebenu anticiklone, povremeno malo vlage procuriti i preko Alpa.

Više u  VIDEOPRILOGU:

Srijeda

Više oblaka očekuje se ujutro i prijepodne, osobito u unutrašnjosti, gdje lokalno može biti i slabih oborina na granici između kiše i snijega, nešto izglednije u istočnijim predjelima. Na Jadranu znatno manje oblaka. Bura će oslabjeti, ali puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, ponegdje tramontana, prema otvorenome i pojačani. Jutro opet malo hladnije.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj razvedravanje, barem nakratko i pretežno sunčano. Osjetno će porasti temperatura, bit će oko 12 °C, no činit će se tek malo manje hladno u odnosu na jučer, prvenstveno zbog umjerenog, ponegdje jakog sjeverozapadnog vjetra.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano. Još će biti nešto zaostalih oblaka, osobito na istoku gdje još postoji mala mogućnost za nakratko slabe oborine. Još vjetrovitije, češće uz jak sjeverozapadnjak, a temperatura oko 10 °C.

U Dalmaciji malo toplije uz obilje sunca, no i dalje će puhati umjerena i jaka tramontana, osobito prema otvorenome moru.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, malo zaostalih oblaka ponegdje u gorju, uglavnom Lici. Tramontana umjerena, prolazno pojačana, a navečer će nakratko biti i jake bure, osobito pod Velebitom. Osjetno viša temperatura, ponegdje do 13, čak i 14 °C, a oko 10 se lokalno može dohvatiti u gorju.

Idućih dana na moru

Na Jadranu još u četvrtak obilje sunca, a od petka epizoda po južini s kojom će se sve više tmurnih i kišnih oblaka najprije skupljati oko Kvarnera, a u subotu se uz mjestimičnu kišu proširiti duž ostatka obale. Od nedjelje opet više sunca po buri, ali uz sličnu temperatura, tek jutra malo ugodnija.

Idućih dana na kopnu

Svakim danom sve promjenjivije, ali uglavnom suho. Tek vrlo malo kiše može pasti u gorju u petak, a u subotu u ostatku unutrašnjosti. Jutra tek malo manje hladna, uz rijeke i jezera nakratko maglovita, a dnevna temperatura bez veće promjene, malo niža u oblačnijim danima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari