PROGNOZA VREMENA

VRIJEME Toplinski val uskoro će imati svoj vrhunac, pripremite se!

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Neugodni su dani, ne samo zbog visokih dnevnih temperatura, nego i zbog akumuliranog umora i stresa na naš organizam

Bez izraženih poremećaja u našoj blizini, vrlo topao zrak u atmosferi zadržava se iznad naših krajeva, a za vikend će pritjecati s jugozapada još malo topliji. Neugodni su to dani, ne samo zbog visokih dnevnih temperatura, nego i zbog akumuliranog umora i stresa na naš organizam zbog dugotrajnosti iznadprosječne topline, osobito u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

SUBOTA

Ujutro i prijepodne uglavnom vedro i sunčano, a u većini će krajeva već do 9 sati ujutro biti vruće. Vjetar će biti slab, uz obalu ponegdje burin, osobito prema jugu, gdje se ponovno temperatura niti tijekom noći uglavnom nije spuštala ispod 25 °C.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima ostaje pretežno sunčano, možda samo ponegdje uz malo oblaka dnevnog razvoja. No, ništa značajnije. Bit će mirno, ali još toplije s iznimno visokom temperaturom između 34 i 36 °C, što je već mnogima neugodno.

Toplinski val na zdravlje može djelovati i u sunčanoj Slavoniji. Temperatura je to u hladu od oko 35 °C, a čak malo viša se očekuje u Posavini.

U Dalmaciji još jedno sunčano, ali neugodno vruće ljetno poslijepodne. Tek će ponegdje manje olakšanje pružati slab do rijetko umjeren vjetar s mora. No, ne i u zaobalju gdje će vrlo česte biti vrijednosti temperature od 38 °C, no lokalno oko Knina i dolini Neretve i do 39 °C.

Na sjevernom Jadranu prevladavajuće sunčano, tek oko gorskih krajeva može biti razvoja manjih oblaka. Puhat će tek ponegdje na moru slab sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, a posvuda će biti vrlo vruće, čak ništa puno ugodnije neće biti ni na 1000 m nadmorske visine.

IDUĆIH DANA NA MORU

Na vrućem Jadranu će promjenu u ponedjeljak najaviti sve izraženija južina. Jače naoblačenje s neverama zahvatit će u utorak najprije Istru i Kvarner, a zatim sporadično i ostatak obale, no krajnji jug bi mogao opet ostati potpuno suh. Sredinom tjedna bura će već brzo rastjerati oblake, a vrućina će napokon popustiti.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

Toplinski val će svoj vrhunac imati početkom idućeg tjedna uz jugozapadni vjetar. No, bit će postupno sve nestabilnije, mogući su sporadični pljuskovi u gorju i na zapadu te sjeverozapadu unutrašnjosti, a onda u noći na utorak slijedi izraženije pogoršanje, moguće i grmljavinsko nevrijeme. Uz sjeverni vjetar stići će znatno svježiji zrak pa će od utorka biti i osjetno ugodnije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari