PROGNOZA VREMENA

Vrijeme u idućem tjednu neće ići na ruku meteopatima! Evo prognoze po danima

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

U unutrašnjosti idućih dana manje ili više oblačno s obilnom količinom kiše

Kraj ovog, ali i početak idućeg tjedna u znaku južine, oblaka i oborina, lokalno i obilnih.

Izraženo jugozapadno strujanje donosi topliji zrak, ali i sve više vlage pa će se formirati ciklona s pripadajućim frontama uz koju će idućih dana biti promjenjivo ili pretežno oblačno s kišom i pljuskovima.

NEDJELJA

Na zapadu zemlje od jutra većinom oblačno s povremenom kišom, na sjevernom Jadranu i u gorju mjestimice i obilnim oborinama.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) izdali su za nedjelju narančasto upozorenje na količinu kiše u gospićkoj regiji, a ponajprije u Gorskom kotaru te na jake udare vjetra za područje Kvarnera i Kvarnerića kao i sjeverne Dalmacije.

U gospičkoj regiji mjestimice je moguća obilnija oborina, ponajprije u Gorskom kotaru. Moguće je da oborine bude više od 100 mm, kažu u DHMZ-u, a na svojoj internetskoj stranici prenosi Ravnateljstvo civilne zaštite RH.

“Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni su uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima”, istaknuli su.

Na području Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne Dalmacije moguće je jako, mjestimice i vrlo jako jugo s najjačim udarima vjetra od 35 do 50 čvorova (65 do 95 km/h).

U istočnim i južnim predjelima sunčana razdoblja i manje kiše. Puhat će slab do umjeren, na udare i jak južni ili jugozapadni vjetar, a na moru jako jugo s olujnim udarima.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima pretežno oblačno s kišom – većinom slabom, tek ponegdje jakom i izraženom. Puhat će umjeren, na udare i jak jugozapadnjak, a temperatura oko 18 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu će unatoč više oblaka, kiše biti najmanje, često će i potpuno izostati. Uz južinu ostaje toplo s 20-ak stupnjeva.

U Dalmaciji promjenjivo s kišom i pljuskovima. Puhat će umjereno i jako jugo s olujnim udarima, a temperatura između 20 i 23 stupnja.

U gorju i na sjevernom Jadranu većinom oblačno s kišom i pljuskovima, lokalno će pasti i 100-ak litara po metru četvornom. U gorju jaki udari jugozapadnjaka, a na moru olujni juga. Temperatura u gorskim predjelima oko 16, a na moru do 21 stupanj.

U NOVOM TJEDNU NA KOPNU

U unutrašnjosti idućih dana manje ili više oblačno, kiše će biti ponajprije utorak, u srijedu poslijepodne će prolazno prestati, ali već će je od četvrtaka opet biti. Lokalno su, uglavnom u gorju, moguće i obilne oborine. Jutra ostaju topla, jedino sredinom tjedna malo niža temperatura, danju većinom oko 20 stupnjeva.

U NOVOM TJEDNU NA MORU

Na Jadranu u novom tjednu nepovoljno – promjenjivo s kišom i pljuskovima, često će biti obilnih oborina, lokalno i izraženih nevremena.

Dodatne probleme će stvarati i jak vjetar – u ponedjeljak još uglavnom na jugu jako jugo i oštro, zatim će utorak duž obale pojačati jugozapadnjak, u srijedu prolazno okrenuti na sjeverozapadnjak, ali već od četvrtka opet sve izraženija južina, prognozira Damjana Ćurkov Majaroš za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari