U STRAHU ZA ŽIVOT

Potresna ispovijest Mihaele: ‘Uvijek je našao adresu. Centar traži da se snađem. Nude mi – oduzimanje djece’

Foto: Instagram

Hrvatskom je odjeknula još jedna mučna priča o obiteljskom nasilju i hrvatskom pravosudnom sustavu, koji prečesto odmaže umjesto da pomogne žrtvama

Mlada majka Mihaela, čije je stravično iskustvo podijelila novinarka Ivana Paradžiković, za Telegram je progovorila o strahu s kojim živi, pritisku koji na nju, kaže, radi Centar za socijalnu skrb te prebacivanju odgovornosti ljudi u sustavu.

Mihaelu je 31. siječnja 2019. bivši partner metalnim utezima udarao po glavi u autu dok je njihovo dvoje maloljetne djece sve promatralo sa stražnjeg sjedala. Mladu mamu tada su spasili dvoje slučajnih prolaznika, a njezin bivši suprug završio je u zatvoru na nešto manje od pet godina. Ta zatvorska kazna mu ističe za otprilike godinu dana, prenose RTL Vijesti.

Centar od nje traži da sama pronađe rješenje za zastrašujuću mogućnost da je njezin napadač i bivši suprug pronađe nakon što izađe iz zatvora krajem sljedeće godine. Mihaela strahuje da će do toga doći, jer on svako malo sazna njezinu novu adresu, a Centar sada od nje očekuje da se sama snađe. Jedini prijedlog koji oni nude je oduzimanje njezine djece kako bi ih zaštitili, istaknula je.

“Teret rješenja problema stavljaju na mene”

“Centar za socijalnu skrb od travnja vrši pritisak da se moram preseliti, jer nisam sigurna. To konstantno traje”, ispričala je Mihaela Telegramu naglasivši kako Centar na nju stavlja teret rješavanja problema.

“Pokušavam s Centrom naći neko rješenje i doći do odgovora tko mi može garantirati da opet neće saznati adresu ako se preselim”, poručila je Mihaela istaknuvši da je najmanji problem preseliti se ako će je to zaštititi. “Ali, veliki je problem konstantno se seliti samo da bi novi podaci onda opet bili otkriveni”, rekla je dodavši kako će joj starije dijete sljedeće godine krenuti u školu. “Ne možemo se svaka dva mjeseca seliti”, kazala je.

Mihaelin bivši suprug je nakon napada, koji se dogodio 31. siječnja 2019., odmah pritvoren. Dok se vodila pravosudna bitka između DORH-a i njegovog branitelja postojala je mogućnost da Mihaelinog bivšeg supruga puste na slobodu nakon šest mjeseci pritvora. Ona je, strahujući od toga, tada pristala na nagodbu da se njezinom napadaču objedine kaznena djela – napad na nju i ugrožavanje djece, kako bi odmah bio prebačen u kaznionicu do čega je i došlo.

Njemu je na na neodređeno zabranjeno viđati njihovu djecu, ali njegova majka, kaže Mihaela, je pokrenula sudski proces da dobije pravo viđanja djece. Usred te sudske bitke došlo je do jednog od otkrivanja njezine adrese tako što je Centar za socijalnu skrb na Trešnjevci u sudski spis priložio dopis s njezinom novom adresom.

Sada kada se približava puštanje njezinog supruga, njezina adresa ponovno je otkrivena, a navodno joj prijeti da će “završiti što je započeo”. Naime, isti policajac, koji je Mihaelu došao obavijestiti oko postojanja zahtjeva za izdavanjem izvoda o prebivalištu, rekao joj je da je Centar prijavio da je njezin bivši suprug iz kaznionice uputio prijetnju. Mihaela kaže da njezina odvjetnica i policija sada pokušavaju utvrditi je li se to zaista i kako dogodilo. Centar za socijalnu skrb je, ispričala je Mihaela, prije nekoliko mjeseci dobio naputak od resornog ministarstva da učini sve što je potrebno da zaštiti njezinu djecu, pa i njihovim oduzimanjem od nje.

Utezima ju je udarao po glavi, jedva je preživjela

Mihaela nije bila zadovoljna odgovorima, pa je tražila dodatna objašnjenja, a dobila je, kaže, odgovor da su se “svi djelatnici dovoljno očitali”. Organizirali su sastanak s njom kako bi se pronašlo rješenje, ali Mihaela je bila spriječena sudjelovati pa je u njezino ime prisutna bila odvjetnica. Na tom su sastanku kazali kako su od ministarstva dobili naputak oko oduzimanja djece i da su bili dužni o tome obavijestiti Mihaelu. Dogovoren je i novi sastanak na kojem bi i Mihaela trebala sudjelovati.

Nakon što ju je napadač skoro ubio 2019. Mihaela se, kaže, fizički oporavljala tri mjeseca, ali zbog frakture lubanje i dan danas ima glavobolje. Mora i na operaciju ruke, koja je zbog pandemije bila odgođena.

“S psihičke strane pokušavam riješiti PTSP, koji sam razvila, uz pomoć psihijatra, ali teško je uz ovakve pritiske Centra”, kazala je. Mihaelina odvjetnica Mirna Škerl za Telegram je iznijela svoj profesionalni stav o situaciji u kojoj se našla njezina klijentica ustvrdivši kako cijeli slučaj ukazuje da postoji “sustavna i institucionalna praznina” za postupanje u ovakvim situacijama. “Nema adekvatne reakcije sustava, čime se položaj žrtve teškog kaznenog djela dodatno otežava”, naglasila je odvjetnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari