BEZ DEKLARACIJE

Vrtiću koji je djeci dijelio pogače s logom HDZ-a prijeti ”masna” kazna; Ali ne zbog HDZ-ovih obilježja!

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Do lokalnih izbora je manje od dva mjeseca, a HDZ-ov kandidat za dožupana Šibensko – kninske županije, Paško Rakić i predsjednica HDZ – ove zajednice žena ”Katarina Zrinski”, Anita Aužina, mislili su da bi bilo lijepo darivati djecu iz drniškog i vodičkog javnog vrtića uskrsnim pogačama.

I tu ne bi bilo ničega spornog da se ne radi o pogačama koje su kupljene u pekari, ručno zamotane u vrećice bez deklaracije, ali s povećom naljepnicom loga HDZ -a. Ravnateljice tih vrtića, obje članice HDZ-a, prihvatile su te donacije, iako po zakonu nisu smjele, pišu Vijesti.hr

Naime, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju kaže da u dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i/ili prodaja roba i/ili usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

Za takav prekršaj vrtić kao odgojno – obrazovna ustanova kažnjava se novčanom kaznom između 10.000 i 15.000 kuna, a odgovorna osoba kaznom od 5.000 do 8.000 kuna.

Iz ministarstva su za 24 sata odgovorili:

“Sukladno članku 52.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u  dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i prodaja roba i/ili  usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi. Prehrana u dječjim vrtićima provodi se u skladu s normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo, a HACCAP sustav propisuje standarde vezano uz pripremu, posluživanje i čuvanje namirnica. Kontrolu po HACCAP sustavu provodi nadležni zavod za javno zdravstvo. Sukladno članku 52. b Zakona propisane su kazne u slučaju nepridržavanja odredaba. Sukladno prethodno navedenome, Ministarstvo će tražiti očitovanje ravnateljica te postupiti sukladno istom.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari