BEZ DEKLARACIJE

Vrtiću koji je djeci dijelio pogače s logom HDZ-a prijeti ”masna” kazna; Ali ne zbog HDZ-ovih obilježja!

Idi na originalni članak
Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Do lokalnih izbora je manje od dva mjeseca, a HDZ-ov kandidat za dožupana Šibensko – kninske županije, Paško Rakić i predsjednica HDZ – ove zajednice žena ”Katarina Zrinski”, Anita Aužina, mislili su da bi bilo lijepo darivati djecu iz drniškog i vodičkog javnog vrtića uskrsnim pogačama.

Oglas

I tu ne bi bilo ničega spornog da se ne radi o pogačama koje su kupljene u pekari, ručno zamotane u vrećice bez deklaracije, ali s povećom naljepnicom loga HDZ -a. Ravnateljice tih vrtića, obje članice HDZ-a, prihvatile su te donacije, iako po zakonu nisu smjele, pišu Vijesti.hr

Naime, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju kaže da u dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i/ili prodaja roba i/ili usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi.

Za takav prekršaj vrtić kao odgojno – obrazovna ustanova kažnjava se novčanom kaznom između 10.000 i 15.000 kuna, a odgovorna osoba kaznom od 5.000 do 8.000 kuna.

Iz ministarstva su za 24 sata odgovorili:

“Sukladno članku 52.a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u  dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i prodaja roba i/ili  usluga koje ne služe ciljevima odgoja i obrazovanja ili su štetne za zdravlje, rast i razvoj djece rane i predškolske dobi. Prehrana u dječjim vrtićima provodi se u skladu s normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravstvo, a HACCAP sustav propisuje standarde vezano uz pripremu, posluživanje i čuvanje namirnica. Kontrolu po HACCAP sustavu provodi nadležni zavod za javno zdravstvo. Sukladno članku 52. b Zakona propisane su kazne u slučaju nepridržavanja odredaba. Sukladno prethodno navedenome, Ministarstvo će tražiti očitovanje ravnateljica te postupiti sukladno istom.”

Exit mobile version