NE MOŽE UĆI U HRVATSKU

Vučić danas planirao doći u Jasenovac. Hrvatska Vlada: ‘Htio je napraviti kaos! Nećemo ga pustiti!’

Photo: Milos Tesic/ATAImages/Pixell

Vučić je navodno kontaktirao Pupovca, koji je o svemu obavijestio Vladu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prema neslužbenim je informacijama danas planirao privatno posjetiti Jasenovac i Pakrac, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju.

Neimenovani izvori iz Vlade tvrde da je Vučić kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu, odnosno spomen-području na kojem se u vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu. Pozvao je Pupovca da mu se pridruži i rekao da, ako smatra da je potrebno, o njegovu posjetu obavijesti hrvatsku vladu, što je Pupovac i učinio, a u vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske, i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac, piše Jutarnji.

Iz vlade su neslužbeno naveli da Vučić nije poštovao nijedan protokol, da je sve htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima te da je sa svojim TV ekipama htio prijeći hrvatsku granicu i izazvati kaos uoči obljetnice Oluje, no da su mu iz vlade jasno rekli “ne” te poručili da mu ideja “srpskog sveta” ovdje neće proći.

Srpski se predsjednik o svemu još nije oglasio, kao ni srpski mediji. No, još je prije nekoliko dana na prorežimskoj televiziji Pink dao naslutiti šti sprema, kada je rekao kako “nijedan srpski predsjednik prije njega nije bio u Jasenovcu”, što je demantirao bivši srpski predsjednik Boris Tadić rekavši da je on 2010. bio u Jasenovcu i Jadovnu.

Vučić je na Pinku rekao i da razumije “mnoge strance zašto idu na spomen u Srebrenici”, ali da mu “nikako nije jasno zašto ne odu na spomen žrtvama u Jasenovcu”.

Oglasila se i srpska premijerka

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedjelju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić htio tijekom dana privatno posjetiti Jasenovac, ali da je odložio taj posjet “radi dobrih odnosa” Srbije i Hrvatske, prenijela je beogradska novinska agencija Beta.

Ona je na Televiziji Pink, povodom pisanja Jutarnjeg lista da hrvatska vlada neće dozvoliti Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti “najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske”.

“Nije mi jasno je li mu zabranjen posjet Hrvatskoj ili Jasenovcu, pa može bilo gdje da ide, ali ne u Jasenovac, što je po meni nevjerojatni presedan”, rekla je Brnabić i dodala da je to “brutalno gaženje slobode kretanja”.

Brnabić je dodala da je Vučić htio privatno posjetiti mjesto “gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, jedini logor za djecu” na tlu Europe za koji ona zna, i da je tamo htio položiti cvijeće, a da je sprječavanje tog posjeta što je najavila jedna članica Europske unije “ne skandal, već mnogo više”.

“Vučić će sad tražiti službeno posjet, pa da vidimo te europske vrijednosti”, rekla je Brnabić ocijenivši da odlaganje njegova posjeta Jasenovcu zbog najave hrvatskih vlasti “nije poniženje za Srbiju, već za Hrvatsku”., prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari