'SAMO VI RADITE SVOJ POSAO'

Upravo se oglasio Vučić, na Instagramu je objavio fotografiju Jasenovca i dvije rečenice

Foto: Pixsell

Aleksandru Vučiću danas je zabranjen ulazak u Hrvatsku, planirao je posjetiti Jasenovac ali mimo diplomatskih protokola i najava

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagirao je u nedjelju objavom na Instagramu na odluku hrvatskih vlasti da mu zabrane posjet logoru Jasenovac riječima: “Samo vi radite svoj posao! Živjet će srpski narod i nikada neće zaboraviti!”. Vučić je uz to objavio i fotografiju Jasenovca.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Jutarnji list u nedjelju je prenio, pozivajući se na izvore u vladi, da je Vučić planirao privatni posjet Jasenovcu i Pakracu, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju. Vučić je, prema izvorima Jutarnjeg, kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatni posjet Jasenovcu. Pupovcu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i ako želi da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu.

Pupovac je prenio tu informaciju premijeru Andreju Plenkoviću, a u Vladi su “ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj”, piše list. “Bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, bez koordinacije s veleposlanstvom, Vučić je htio prijeći granicu iz Bosne i Hercegovine, odnosno njezina entiteta Republike Srpske i doći oko 11 sati u Jasenovac, a potom oko 14 sati i u Pakrac”, navodi Jutarnji.

Zagreb smatra da je riječ o provokaciji

Ovdje je očito, smatraju u Vladi, bila namjera da se isprovocira hrvatsku stranu uoči obljetnice Oluje, a da onda srpski predsjednik može u svojoj zemlji glumiti žrtvu jer mu Hrvati nisu dopustili ulazak u zemlju, piše list.

“Nije poštivao nijedan protokol, sve je htio napraviti mimo procedura i pravila o diplomatskim odnosima. Htio je sa svojim TV ekipama prijeći hrvatsku granicu i ovdje raditi što želi. Ali, premijer Plenković i Vlada jasno su rekli ne. Mi smo samostalna država, članica EU-a i NATO-a i ne može on ovdje raditi što želi. Politika “svesrpskog sveta” u Hrvatskoj mu neće proći”, prenosi izvor iz vlade Jutarnji list.

” Ovdje nema nijedne dobre namjere, nijednog čina koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Ne daje nam informacije o nestalima u Domovinskom ratu, ne govori o tome kako će procesuirati ratne zločince, htio je jednostavno napraviti kaos prije Oluje, ali mi smo u Vladi jasno rekli kako to ne dolazi u obzir”, poručuju iz hrvatske Vlade, prenosi Jutarnji.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović otkazala je službeni posjet Zagrebu zbog zabrane Vučiću da posjeti Jasenovac. Mihajlović se u utorak u Zagrebu trebala sastati s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem, a glavna tema razgovora trebala je biti regionalna energetska opskrba.

Vulin: Svi hrvatski dužnosnici u posebnom režimu kontrole

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je u nedjelju da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole, prenijela je beogradska agencija Tanjug.

“Od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica morat će posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni na poseban režim kontrole”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin komentirajući odluku hrvatske vlade da zabrani predsjedniku Srbije Vučiću da privatno posjeti Jasenovac, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari