AKO NIJE LUKSUZ ONDA JE MULJAŽA

Za cijenu Beroševih WC-a mogli biste renovirati 7 stanova, kupiti ovu vilu s bazenom, jahtu ili 300.000 WC četki

Foto: Net.hr

Iz Ministarstva tvrde kako se ne radi o luskuznoj obnovi WC-a, no nisu pojasnili zbog čega je predviđena cijena posla tako visokih 2,3 milijuna kuna

Otkriće Net.hr-a kako Ministarstvo zdravstva planira renovaciju WC-a za 2,3 milijuna kuna bez PDV-a danima je glavna tema u svim medijima. Pisali smo kako su u projektnoj dokumentaciji navedene WC četke koje koštaju preko 700 kuna i ostala luksuzna oprema, a iz Ministarstva Vilija Beroša su nakon naših tekstova kazali kako neće kupiti te četke te kako su one u njihovoj dokumentaciji tek kao ogledni primjerak.

No, procijenjena vrijednost radova i dalje ostaje, a u Ministarstvu kažu da se ne radi o luskuzu te kako su cijene renovacije poskupjele, piše Net.hr.

Kvadrat renovacije preko 3300 eura

Također, pisali smo i koliko ovaj projekt košta po kvadratu. Procijenjena vrijednost ovih radova jest 2,3 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 2,88 milijuna kuna s PDV-om. Radi se o procjeni Ministarstva zdravstva koliko će koštati renovacija, a ponude i konačna cijena tek trebaju stići.

U Projektu rekonstrukcije sanitarnih čvorova u prostorijama ministarstva zdravstva u Zagrebu, koji datira iz ožujka 2017. godine, navodi se da zgrada ministarstva zdravstva ima 9 sanitarnih čvorova koji su u lošem stanju te je potrebna njihova rekonstrukcija u smislu novih pregradnih zidova, obloga zidova, novih sanitarnih elemenata i instalacija. Ukupna neto površina sanitarnih čvorova je 115,75 m2. Najmanji WC, onaj koji je u opširnoj dokumentaciji označen kao “WC 7” površine je 4,27 kvadratna metra, dok najveći sanitarni čvor “WC 5” ima površinu od 19,36 m2.

Jednostavnom računicom dolazimo do toga da će obnova po kvadratu koštati 24.848 kuna, odnosno 3313 eura, u što je uključen PDV. Cijene stanova rapidno rastu, ali novogoradnja se u Zagrebu i dalje može kupiti za ispod 3313 eura, koliko Ministarstvo predviđa da će koštati renovacija WC-a.

VIDEO DANA:

Ako nije luksuz…

U nastavku smo pronašli par stvari koje se mogu kupiti za 2,3 milijuna kuna što je procijenjena vrijednost radova bez PDV-a. Imajte na umu da bi uz sve ovo ostalo još 575.000 kuna PDV-a.

“S jedne strane imamo zakonsku i ljudsku obvezu osigurati našim zaposlenicima normalne uvjeta za rad i boravak u prostorima ministarstva, nikakav luksuz ili bilo što izvan uobičajenih okvira, pogotovo ne četke po 700 kuna kako se piše po medijima, a s druge pritisak ubrzanog povećanja cijena rada i materijala, a uz to i neprimjene komentare u javnosti, što nam otežava da učinimo ono što već pet godina čeka na realizaciju”, poručio je jučer ministar Beroš.

Ako to nije luksuzna obnova devet WC-a ukupne povrišine 115 kvadrata, sami procijenite o čemu se radi.

1. Dva Mercedesa S klase

Novi Mercedes S 400 d 4MATIC Diesel R6 prodaje se za oko 1,15 milijuna kuna, pa biste za cijenu obnove 9 WC-a u Ministarstvu zdravstva mogli kupiti dva nova Mercedesa S klase.

2. Kuća s bazenom u Istri

Image

Izvor: Njuskalo

Adaptiranu i namještenu kuću s bazenom u Istri možete kupiti za 2,27 milijuna kuna.

3. Stan u centru Zagreba veće površine od Beroševih WC-a

U centru Zagreba na Medveščaku pronašli smo stan renoviran lani (renovirana je i kupaonica) od 122 kvardrata koji se prodaje za 300.000 eura odnosno 2,27 milijuna kuna. Podsjetimo, Ministar Beroš renovira WC-e ukupne površine 115 kvadrata, manje od ovog stana.

4. 300 tisuća WC četki

Image

U slobodnoj prodaji pronašli smo WC četke za 7,5 kuna. Ministar bi za 2,3 milijuna kuna mogao kupiti 306.666 četki.

5. Jahta od 13 metara i gorivo

Image

Izvor: Njuskalo

Za 1.883.625 kn kuna mogli biste kupiti Marquis 42 13-metarsku jahtu iz 2008 godine. Od opreme posjeduje 2 x Raymarine E120, 3 odvojene klimatizacijske jedinice,veliki radar,tri LED TV-a, zasebnu muziku za sve kabine, generator od 11kW,2 x Volvo Penta IPS 600, upravljačku komandu na krmi, podvodna svijetla, led rasvijetu, reflektor, vacuflush wc, S obzirom na cijenu ostao bi vam pozamašan iznos koji biste mogli iskoristiti za gorivo.

6. Renovacija 7 stanova od 60 kvadrata

Cijena adaptacije stanova je skočila kao i građevinski materijal. No, za 700 eura po kvadratu (računali smo višu procjenu) i dalje se može renovirati stan. Za 2,3 milijuna kuna (podsjećamo, iznos je bez PDV-a), mogli biste po spomenutoj cijeni renovirati 438 kvadrata odnosno 7 stanova od 60-ak kvadrata

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari