ZA I PROTIV POSKUPLJENJA DOPUNSKOG: Ministar: ‘“Slovenci ga plaćaju 200 kuna“; Umirovljenici: „Ako su to reforme…“

Mjera je nužna, kazao je Nakić, zbog velikih gubitaka u sustavu koji dosežu 2,5 milijarde kuna i predstavljaju veliku financijsku nestabilnost

Obrazlažući odluku da se od 1. svibnja poveća cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna, ministar zdravlja Dario Nakić rekao je u srijedu kako je to jedna od mjera koja će dovesti do povećanja prihoda zdravstvenog sustava.

“To je mjera koju smo, na žalost, morali donijeti. To nije naš izbor, naš izbor bio bi, ako mene pitate, da ne moramo ništa plaćati za dopunsko osiguranje, ali, nažalost, to nije moguće i morat ćemo povećati stopu za one koji plaćaju dopunsko da bi 900.000 naših građana, a to su učenici, studenti, umirovljenici s malim mirovinama, darivatelji organa i krvi, i dalje mogli dobivati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu”, izjavio je Nakić nakon Vladine sjednice a prenosi Hina.

Mjera je nužna, kazao je, zbog velikih gubitaka u sustavu koji dosežu 2,5 milijarde kuna i predstavljaju veliku financijsku nestabilnost, a nastali su unatoč tome što je prije dvije godine provedena sanacija zdravstva u iznosu od 3,5 milijarde kuna.

Naveo je primjer Slovenije, gdje se za dopunsko izdvaja 28 eura, što je preko 200 kuna, rekavši kako Hrvatska za zdravstvo izdvaja puno manje, a nema slabiji zdravstveni sustav.

Osim poskupljenja police, Nakić je najavio i povećanje maksimalnog iznosa participacije s 2000 na 3000 kuna za građane koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Na pitanje je li bila moguća racionalizacija unutar sustava, bez da smanjenje dugova ide preko leđa građana, Nakić je odgovorio kako bi se po sadašnjim procjenama unutar sustava moglo uštedjeti oko 300 milijuna kuna, no to ne bi bilo dovoljno za pokriće svih dubioza.

Racionaizacija u bolničkom sustavu i reforma hitne službe

Dodatnu racionalizaciju očekuje u bolničkom sustavu, čije reforma kreće do kraja godine, kao i u reformi hitne medicinske službe, koju najavljuje za 1. svibnja.

Tu se, dodao je, predviđa s jedne strane povećanje mreže hitne medicine s timovima 1 (liječnik, medicinski tehničar i vozač) u 20 gradova iz kojih se stanovništvo iseljava i nema kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a s druge strane nastojat će se rasteretiti bolničke hitne prijeme s obzirom da u njih danas dolazi preko 60 posto nehitnih bolesnika.

Pacijentima koji će dolaziti temeljem svoje procjene, bez uputnice i javljanja svojim liječnicima obiteljske medicine ili izvanbolničkoj hitnoj pomoći, a nakon trijaže budu ocijenjeni kao nehitni, bit će ponuđeno da se jave svojem obiteljskom liječniku i izvanbolničkoj hitnoj, a ako ostanu u bolnici morat će taj pregled platiti u jednom segmentu, rekao je Nakić.

Udruge umirovljenika i pacijenata protiv povećanja cijene

Predstavnici udruga umirovljenika i pacijenata oštro su se u srijedu usprotivi najavi ministra zdravlja Daria Nakića o povećanju cijene police dopunskog zdravstvenog osiguranja sa 70 na 89 kuna od 1. svibnja, ocjenivši kako je riječ o novom udaru na građane, a posebno na umirovljeničku populaciju koja je najveći korisnik zdravstvenih usluga.

Predsjednik stranke Blok umirovljenici zajedno (BUZ) Milivoj Špika ne slaže se s povećanjem cijene police dopunskog osiguranja i ističe kako BUZ, kao članicu Domoljubne koalicije, o tome nitko nije pitao za mišljenje.

“Još nije imenovano Nacionalno vijeće za umirovljenika i starije osobe, koje je trebalo razmatrati sva pitanja koja se tiču umirovljenika, u što spada i pitanje povećanja police dopunskog osiguranja, ali bez obzira na to mi takav prijedlog ne bi podržali”, izjavio je Špika Hini.

“Ako su to reforme, onda jadna nam majka. Nadam se da to nisu reforme o kojima su govorili”, komentirao je Špika i najavio kako će o tome pokušati razgovarati sa čelnikom HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislavom Karamarkom “iako komunikacija unutar Domoljubne koalicije nije na nekoj razini”.

Predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Kovačić kaže da će povećanje police dopunskog osiguranja biti novi udar na umirovljenike, koji su najveći korisnici usluga zdravstvenog sustava, iako se tijekom predizborne kampanje obećavalo da se umirovljenike neće dodatno financijski opteretiti.

“Ovoga mjeseca umirovljenici su temeljem usklađivanja mirovina dobili prosječno povećanje mirovina za 11 kuna, a sada se dopunsko planira povećati za 19 kuna. To je katastrofa”, rekao je Kovačić čija udruga okuplja oko 280.000 umirovljenika.

“Mi smo apsolutno šokirani socijalnom neosjetljivošću i brzopletošću novog ministra zdravlja”, kaže predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović. Povećanje police dopunskog osiguranja sa 70 na 89 kuna samo je prvi korak prema izuzimanju cjelokupnog dopunskog osiguranja iz HZZO-a i njegova prepuštanja privatnicima, tvrdi Petrović.

I predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje drži kako je ta odluka, koja je došla kao “grom iz vedra neba”, usmjerena protiv siromašnih građana, a to je, kaže, većina stanovnika Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari