ZA JOŠ BOLJI PLATAK Županija ulaže 4.7 milijuna kuna u „ravni tubing“, trim staze, dječje igralište, park spretnosti…

Platak (foto: facebook Marin Ćuk Vrunek)

Na današnjem redovitom susretu s novinarima u PGŽ govorilo se o razvoju turizma, upisu u srednje škole, razvoju centra u Staroj Sušici te drugim temama

Na press kolegiju sudjelovali su zamjenici župana Marina Medarić i Petar Mamula sa pročelnicom UO za odgoj i obrazovanje Editom Stilin, a otvorila ga je zamjenica župana s informacijom o potpori selektivnom turizmu.

Na proteklom Kolegiju župana donesena je odluka o potpori selektivnog turizma. PGŽ sufinancira projekte i programe kojima je cilj produljenje turističke sezone i razvoja turističkih manifestacija na našem području. Stoga je raspisan natječaj za turističke zajednice u ukupnoj visini od 380.000 kuna. Najmanji iznos koje turističke zajednice mogu dobiti je 5000 kuna, a najveći 95.000. Neki od projekata koji će biti podržani su pomorska bitka u Bakru, turističke i biciklističke staze na Cresu, žive jaslice u Čabru, Kastav Blues festival i Dani turizma u Ravnoj Gori.

Također su raspoređena sredstva za Platak. Prošle godine je sa 7.5 milijuna kuna realiziran niz značajnih projekata, a ove godine nastavlja se s ulaganjima u iznosu od 4.7 milijuna kuna, a tim sredstvima realizirat će se ravni tubing uz sanjkalište Radeševo, trim staze sa spravama za vježbanje, dječje igralište, park spretnosti i drugi.

U srednje škole u PGŽ upisuje se 2842 učenika

Pročelnica Edita Stilin najavila je upis u srednje škole Primorsko-goranske županije. Planirana su 2842 mjesta, što je 300 mjesta više od očekivanog broja učenika kako bi se svi mogli upisati u programe koje žele. Ove godine očekuje se nastavak negativnog trenda iz 2016. godine kada je na upisima bilo 122 učenika manje, a na kraju školske godine 279 učenika manje. Za 2017. godinu tako se očekuje 130 učenika manje.

Ugostiteljska škola Opatija jedina je škola koja na području Primorsko-goranske županije upisuje konobare, a ove godine zatražila je novi program konobara. Obrtnička škola Opatija zatražila je dodatan broj za frizere zbog povećanog interesa, a ponovno je ponudila program mesara za koji dugo nije bilo interesa.

Pročelnica je također izvijestila o odluci Vlade o decentraliziranim sredstvima na području odgoja i obrazovanja. Tom je odlukom Županija dobila 57 milijuna kuna za materijalne rashode, investicijsko održavanje i kapitalna ulaganja. Od tih sredstava 27 milijuna namijenjeno je osnovnom školstvu, a 30 srednjem školstvu i učeničkim domovima. Što se tiče investicijskog ulaganja, tijekom ljeta bit će izvršeno 60 zahvata u 56 objekata, a što se tiče kapitalnih projekata ove godine predviđen je dovršetak izgradnje škole Baška sa sportskom dvoranom.

Uključivanje u natječaje za sufinanciranje programa

Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je da je na Kolegiju župana donesena odluka o raspisivanju natječaja za sufinanciranje programa, projekata i udruga u poljoprivredi, šumarstvu, drvoprerađivaštvu i lovstvu. Za tu svrhu izdvojeno je 1.865 milijuna kuna koji će biti usmjereni u programe kao što su obnova i održavanje puteva, razvoj i unapređenje kulturne, povijesne i sportsko-rekreacijske infrastrukture, stjecanje znanja i vještina za nezaposlene osobe, poduzetnike i početnike, sufinanciranje rada LAG-ova i druge.

Također je donesena odluka da se kandidira projekt radnog naziva “Stara Sušica eko natura centar Gorskog kotara” na javni poziv iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2020”. Svrha projekta je poboljšanje upravljanja prirodnom i kulturnom baštinom Gorskog kotara kroz razvoj poljoprivredne proizvodnje, goranskog sela s etno zbirkom, centra za velike zvijeri i skrb za osobe s posebnim potrebama.

Ostali partneri su JU Priroda, Grad Rijeka, TZ Kvarnera i Udruga plodovi gorja Gorskog kotara. Ukupni budžet je 16.28 milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija sudjelovat će sa 10.82 milijuna kuna. Ako projekt bude odobren u sklopu spomenutog javnog poziva, bit će moguće opravdati i aktivnosti provedene od 1.1.2014. godine. “Time bi iznos koji bi županija trebala izdvojiti za te namjene do 2020. godine bio nešto više od 600.000 kuna, što nije iznos za sve koristi koje bi proizašle iz tog projekta”, istaknuo je Mamula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari