UDAR NA VOZAČE

VideoZa RTL-u potvrđeno: Stiže poskupljenje goriva! Izgleda da je Vlada odustala od zamrzavanja cijena

Porast cijena za vozače bi mogao biti značajan. Pogotovo to vrijedi za poljoprivrednike i ribare koji koriste plavi dizel. Više u video prilogu

Distributeri su se bunili, dio građana je bio za, analitičari upozoravali da je neodrživo, a Vlada se hvalila, međutim, izgleda kako je modelu zamrzavanja – kraj. Od utorka opet cijene goriva rastu.

Eurosuper 95 raste na 11 kuna i 10 lipa. Dizel na 13 kuna i 44 lipe; a plavi dizel raste za čak kunu i pol, izvještava Petra Mlačić za RTL.hr.

Zemlje OPEC-a najavile su da smanjuju proizvodnju i to je presudilo, Vlada više ne može zamrzavati cijene, potvrđuju nam pouzdani izvori.

“Ministar je obećao da će prestati zamrzavati cijene koje su nam donosile izrazito veliku štetu. Za početak će se vratiti formula od 65 lipa premije, što nam i dalje donosi gubitak, ali neusporedivo manji”, kaže Armando Milljavac, predsjednik Udruge malih distributera.

Sutra ćemo znati hoće li ipak ponuditi neki drugi model snižavanja cijena.

“Izgleda da je Vlada došla do kraja limita do kada može snižavati cijene na uštrb distributera i vlastitih mogućnosti, sad još jedino ostaje opcija da vide u trošarinama ako što mogu spustiti”, rekao je Hrvoje Meštrović, predsjednik UHAJLP-a.

Prosvjede kao u Francuskoj i zatvaranje benzinskih crpki ne bismo trebali gledati, ali sljedeće je pitanje koliko će dugo ostati nova cijena.

“To što Vlada zamrzne cijene to je smješno. Ona ih zamrzne pa nakon 7 dana opet idemo gore tako da.. spusti 20 lipa pa onda digne pol kune, sve sam vam rekao”, kaže Tomislav Ravlić iz Splita.

“To ne smiju raditi. To smo mi doživjeli koji smo bili u komunizmu, da se neke cijene umjetno zamrzavaju pa onda podivljaju”, rekao je Ivica Rukavina iz Zagreba.

Mali su distributeri zbog svega već podigli tužbu protiv Vlade na Ustavnom sudu.

“Zahtijevamo da se ispita ustavnost odluka načina na koji su se formirale cijene, je li to bilo ustavno ili neustavno”, dodao je Miljavac.

Ni građani više nisu optimistični.

“Svaka čast na zamrzavanju, ali cijene kao i svega drugoga idu u nebesa, inflacija je ogromna a naša primanja stoje već jako dugo”, smatra Denis Perin iz Splita.

U svakom slučaju od opcije da sami formiramo cijenu, nevezano uz svjetske burze još smo miljama daleko, izvještava Petra Mlačić za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views