OTKRIVA "FORBES"

Za vrijeme pandemije porastao je broj milijardera: Svijet ih sada broji čak 2755!

Svijet sada broji 2755 milijardera, što je 30 posto više u odnosu na prošlu godinu. Inače, to je i najveći broj milijardera u svijetu dosad

Ukupan broj milijardera porastao je tijekom pandemije koronavirusa. Tako kaže Forbesovo novo izvješće. Forbes svako proljeće radi jednu od najcjelovitijih analiza stanja klase milijardera širom svijeta. Praćenje neto vrijednosti bogatih mukotrpan je posao koji zahtijeva traženje i tajnih detalja, a krajnji rezultati nisu savršeni.

Ipak, procjene koje nudi Forbes predstavljaju ogromne razlike i nejednakosti između primanja u svijetu. Znamo da “milijarderi ostaju milijarderi” i da su se tijekom pandemije još više obogatili, ali ova analiza pokazuje u kojem razmjeru i koliko su drugi, zapravo, “gladni” za razliku od njih.

Svijet sada broji 2755 milijardera, što je 30 posto više u odnosu na prošlu godinu. Inače, to je i najveći broj milijardera u svijetu dosad.  Čak 86 posto tih milijardera bogatije je nego što je bilo prošle godine, odnosno njihova su se primanja i vrijednosti još povećale.

(Forbes)

U SAD-u, primjerice, mnogi Amerikanci imaju više osobnih prihoda i ušteđevine nego što su imali prije pandemije, dijelom zahvaljujući nezabilježenim vladinim poticajnim mjerama. “Milijarder-filantropi” odigrali su glavno mjesto u američkom oporavku.

Tako je, primjerice, MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa i jedna od najbogatijih osoba na svijetu, 2020. godine izravno neprofitnim organizacijama dala više novca nego što je bilo koja osoba imala u jednoj godini ikad prije. Ipak, zbog rastuće cijene dionica Amazona, na kraju te iste godine bila je još bogatija, prenosi Forbes.

Šest od 10 najbogatijih ljudi na svijetu zaradilo je novac u tehnologiji, a ukupna imovina koju kontroliraju svi tehnološki milijarderi globalno mjeri 2,5 bilijuna dolara, daleko više od bilo koje druge industrije.

Nijedna od tih brojki ne uključuje osnivača Tesle i SpaceX-a Elona Muska, kojeg Forbes klasificira pod rubriku automobilske industrije. Musk je druga najbogatija osoba na svijetu, iako je jedan kratki period bio ispred Bezosa, prenose Vijesti.hr

P.H./Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari