TEŠKA SITUACIJA

Ispovijest liječnice s Covid odjela: ”Kada vam umre desetak pacijenata u jednom danu, teško je…”

Pixabay

Koronavirus zbog kojeg pandemija u svijetu ne jenjava nekada je za krevet prikovao samo uglavnom osobe starije životne dobi, no u posljednje vrijeme zabrinjava činjenica kako bolničke kapacitete sve više pune mladi ljudi, piše 24 sata.

KB Dubrava raspolaže s ukupno 436 kreveta, od toga je gotovo stalno popunjeno preko 360 njih. Posjete bolesnima nisu dozvoljene, a bolničkim hodnicima prolaze samo liječnici i sestre u zaštitnim odijelima i maskama.

”Kada vam umre desetak pacijenata u jednom danu, teško je. Koliko god vi bili profesionalni, na koncu ste samo čovjek. Morate osjetiti emocije jer svi ti pacijenti su nečiji roditelji, djedovi, bake, pa i djeca. Najteži je onaj trenutak kada trebate nazvati obitelj kako bi im javili da je netko od njihovih najmilijih preminuo”, rekla je za 24 sata pročelnica Zavoda za hitnu i intezivnu medicinu Tatjana Kereš dodavši da se na respiratoru trenutno nalazi 47 bolesnika, pišu Vijesti.hr

Dnevno kroz Hitan prijem KB Dubrave prođe oko 70-ak ljudi, a više od polovice njih mora biti hospitalizirano. Ono što posebno zabrinjava jest da im dolazi sve više mladih ljudi, u dobi od 20-60 godina s izuzetno teškom kliničkom slikom. A još strašnije je što su ti ljudi prije nego što su se zarazili virusom, bili potpuno zdravi. Među bolesnicima na Odjelu intenzivne njege nalazi se i 20-godišnjakinja s Downovim sindromom.

”Spašavanje života u medicini je proces koji traje. Nekog će te morati oživljavati i tako spasiti, a nekog spašavate samim postupkom liječenja. Jedan pacijent će mi uvijek ostati u pamćenju. On je jako dugo vremena proveo ovdje u bolnici i dugo je bio na respiratoru. Težak slučaj. No, uspio je pobijediti Covid. Njegova obitelja nam je u znak zahvale napravila tortu, što nas je sve oduševilo, no najviše nas je ganulo kada smo vidjeli da je nekoliko mjeseci nakon što je izašao iz bolnice, opet krenuo trčati po Maksimiru.

Čovjek koji je proveo toliko vremena na respiratoru…On je dan danas dobro i to je nama najveća nagrada. Koliko god nekad bude teško, kada su ovakve situacije, to nas zaista ispuni”, ispričala je Kereš za 24 sata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari